”Möt framtidens talanger” genomfördes den 23 augusti på Exploratoriet i Skellefteå. Det var en dag då mötet mellan näringslivet och elever från årskurs 9 och årskurs 3 på gymnasiet stod i centrum. Tanken med dagen var att eleverna skulle få lära sig om lokala företag, lära känna lokala företagare och framförallt få nya intryck av hur arbeten inom för Skellefteå viktiga framtidsbranscher ser ut. Fokus låg på att testa, göra och upptäcka.
– I samband med denna dag hade eleverna också en utmaning där vi ville att de skulle bidra med egna tankar kring hur företag i Skellefteå kan se ut i framtiden, berättar Ida Lindh, näringslivsutvecklare vid Skellefteå kommun.
Eleverna hade helt fria händer men fick gärna prata med företagen på plats. Förutom att beskriva affärsidén och hitta på ett bra namn på företaget skulle eleverna också resonera kring hur miljön där företaget skulle hålla till kunde se ut och vilka egenskaper som kommer att vara viktiga när företaget anställer.
Ida Lindh berättar att idéerna som kom in hade en stor variation.
– Dels fanns flera bidrag med bra idéhöjd, allt från framtidens AI-kompis och smarta eluttag till appar som gynnar lokal handel och moderna syntestester.
Sedan var det också ett par idéer som är genomförbara. Det handlade bland annat om reparationer av elcyklar, kulturella arrangemang och verktyg för rengöring av hundpälsar.
– Det var roligt att se att majoritet av idéerna som är beskrivna på olika sätt handlar om att förbättra miljö, kopplar till cirkulär ekonomi och energieffektivisering, säger Ida Lindh.
Hon konstaterar att det också var många som visade stor medvetenhet när det handlar om att beskriva vilka som ska jobba i företaget och flera nämner att det ska vara balans mellan antalet kvinnor och män och att man ska anställa folk som idag står utanför arbetsmarknaden. Men de betonar också vikten av att de anställda bör vara idérika och drivna.
– När man läser alla bidrag får man verkligen en positiv känsla av framtiden och ungas idérikedom, berättar Ida.
Vinnare blev eleverna Hilda Hamreby, Matilda Gustafsson, Frans Ignberg, Sanna Lindmark och Bereke Mhretab, som går i klass 9G på Sörböleskolan.
– Det var oväntat. Vi hade inte förväntat oss att vinna. Idén fick vi när vi besökte köksfläkttillverkaren Franke på mässan, säger Frans Ignberg.
– De har redan en bra produkt men den går att vidareutveckla, inflikar Hilda Hamreby.
Deras företag ”Invisible” ska göra en förbättring av dagens köksfläkt. Denna fläkt har en inbyggd luftrenare som renar luften i hela huset. Dessutom omvandlar den allt matos till energi som används till kökets belysning. Man kan också koppla mobilen till fläkten så att det går att lyssna till musik samtidigt som man lagar mat.
Priset som Ida Lindh delade ut till dem bestod av ett presentkort hos en restaurang i Skellefteå värd 2 000 kronor.
Fyra andra elever i 9G fanns också på plats under prisceremonin och Ida Lindh berättade att de också fanns med i vinnardiskussionen. Det var Snurrmobil AB som lämnats in av Tilda Djärv, Clara Bjerenius, Alice Simu och Gideon Westerman. Deras idé var att skapa ett skal till mobilen med snurrspak som är kopplad till mobilen. När man snurrar laddar man batteritid.
– Det är i grunden min idé som vi jobbat vidare med. Jag går ständigt runt och bär på idéer, säger Alice Simu.
Ida Lindh berättar att alla som var med i tävlingen nu är välkomna att arbeta vidare med sina idéer via Ung Företagsamhet eller i Idélabbet.