Malin Näsström inledde sin bana inom restaurangbranschen redan som tolvåring.
– Jag hjälpte då min mamma som jobbade på caféet i Travrestaurangen i Skellefteå, berättar Malin.
Hon gick restaurangprogrammet på Balderskolan och därefter fick hon jobb som kock i restaurangen på Scandic Hotel.
– Där blev jag kvar i tio år. Det var en nyttig tid där jag fick ta mycket eget ansvar.
Därefter startade hon tillsammans med en kollega ett företag och drev matsalen på Skega i Ersmark och Bar Opalen i Skellefteå.
Detta gjorde hon fram till 2011 när Malin valde att börja arbeta för Anders Holmbom som kökschef på Alimaks lunchrestaurang. Den sköter hon nu tillsammans med Josefine Ceder.
Under pandemin har de cirka 50 matgäster om dagen men i normala fall handlar det om cirka 150 personer som kommer hit för att äta lunch.
– Vi har utvecklat och finlirat den här verksamheten så att vi klarar allt på två personer. Jag får nästan panik när jag besöker en lunchrestaurang med 6–7 personer i köket. Det kan aldrig gå ihop ekonomiskt för dem, säger Malin.
På Alimaks lunchrestaurang har hon bland annat satsat på att ha en innehållsrik salladsbuffé.
– Den får vi mycket beröm för och vi varierar buffén varje dag. Vi bakar också allt bröd själva för att det ska hålla högsta kvalitet.
I december startade hon företaget Malins Restaurangkonsult som hon driver parallellt med jobbet som kökschef på Alimaks lunchrestaurang. Hennes affärsidé är att hjälpa företag inom restaurangbranschen att starta, driva och förbättra sina företag.
– Jag vill dela med mig av all erfarenhet som jag fått under alla år i branschen. I en restaurang handlar mycket om att effektivisera för att på sikt spara pengar. Det är lätt hänt att bli hemmablind om man länge drivit en restaurang, konstaterar Malin.
Att planera är enligt henne A och O.
– Här på lunchrestaurangen har vi i stort sett ingenting kvar i frysen och kylen efter fredagslunchen men allt fylls på igen under den första vardagen inför den veckan.
Hon har sett att ett vanligt misstag är att restauranger köper på sig stora mängder av något livsmedel för att de får det till ett bra pris.
– Men i slutänden kostar det ofta mer än det smakar när man får kasta gammal mat, avslutar Malin Näsström.