Klart – Socialnämnden ska spara 70 miljoner nästa år

Det ska sparas nästan 70 miljoner på äldreomsorg, stöd- och service och individ- och familjeomsorg i Skellefteå. Det står klart efter att socialnämnden klubbat sin internbudget för 2022. Ett beslut som vållar debatt – och kritik.

Socialnämnden måste spara nästa 70 miljoner kronor nästa år. Trots att nämnden fått en ramökning, så räcker den inte till för behoven som finns.

Socialnämnden måste spara nästa 70 miljoner kronor nästa år. Trots att nämnden fått en ramökning, så räcker den inte till för behoven som finns.

Foto: TT/Skellefteå kommun/Lars Eriksson

Skellefteå2021-12-21 10:20

Socialnämndens budget för 2022 innebär en ramökning om 52,9 miljoner kronor, fördelat över de olika avdelningarna. En summa som dock inte täcker behoven. Samtidigt står man inför sparkrav på sammanlagt nästan 70 miljoner kronor nästa år. 

Individ- och familjeomsorgen, IFO, ska spara 21,2 miljoner kronor, varav 8 miljoner på ensamkommande asylsökande och lika mycket på arbetslinjen inom enheterna försörjningsstöd och Solkraft. 

Inom Stöd- och service ska 13 miljoner kronor sparas, framförallt på ”Nya arbetssätt digitalt först” (10 miljoner) men också på ”Utökat teamstöd natt i service- och gruppbostad” (3 miljoner).

Inom vård- och omsorg ska 32,7 miljoner kronor sparas, framförallt på ”förbättrade och förebyggande arbetssätt bland annat med trygghetsskapande teknik” i hemtjänst och på vård- och omsorgsboenden. 

När fackförbunden på förvaltningsnivå inom socialförvaltningen nåddes av sparförslaget gick de samman i en skrivelse där de ”vänder sig kraftigt mot besparingarna.” Skrivelsen är undertecknad Vision, Kommunal, Vårdförbundet, Akademikerförbundet SSR, Fysioterapeuterna och Sveriges arbetsterapeuter. De listar negativa konsekvenser de befarar, exempelvis:

En ohållbar arbetssituation på IFO om vakanta tjänster inte återbesätts. Samt stress, sjukskrivningar och en försämrad arbetsmiljö.

Inom stöd- och service påpekas att relationen mellan chefer och anställda redan är ansträngd och att det finns en covid-trötthet efter den kraftiga press verksamheterna arbetat under. 

När det gäller sparkrav inom äldreomsorgen påpekar facken att det rimmar illa med en samtida satsning på ett nytt boende. Personal söker sig redan nu bort från verksamheten och det är svårt att ersätta ”varma och vårdande händer” med digitala lösningar, skriver de. 

Iosif Karambotis (S) är socialnämndens ordförande. Han säger att nämnden delar fackförbundens oro, men att man flera gånger bett verksamheterna backa på sparförslag och ta hänsyn till personalens arbetsmiljö.

– Exempelvis är det endast inom IFO som vakanta tjänster inte ska återbesättas. Där handlar det om tjänster som på grund av exempelvis flyktingsituationen inte behövs nu. Inom vård- och omsorg behöver vi alla händer vi kan hitta, säger han. 

Att satsa på ett nytt boende – och samtidigt spara på äldreomsorgen. Det går inte ihop, skriver fackförbunden.

– De två är separata. Det nya boendet står inte klart förrän 2025 och effektiviseringarna sker nästa år. 

Facken påpekar också att det kan vara svårt att ersätta ”varma händer” med teknik.

– Det vill vi inte göra heller, däremot vill vi använda de händer vi har mer effektivt genom att även utnyttja tekniken, säger Iosif Karambotis.

Stina Engström (L) säger till Norran att Alliansen bad att få noterat i protokollet att de inte deltagit i beslutet om internbudgeten. I nämndens arbetsutskott lämnades ärendet utan eget yttrande. Men när det kom upp i socialnämnden hade V och S kommit med 36 ändringspunkter. 

– Vi hade inte fått någon möjlighet att diskutera dessa ändringar, eller påverka förslaget överhuvudtaget, säger hon. 

Iosif Karambotis delar inte den bilden.

– De hade möjlighet att påverka, men valde att avstå, säger han.                                             

.

.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!