Många barn är oroade över klimatkrisen, det visar flera undersökningar. På torsdagen hölls en föreläsning av klimatpsykologen Kata Nylén om hur man kan prata med barn om deras oro.
Det finns olika sätt att reagera på krisen; förneka eller förminska problemet, grubbla och älta, agera, söka stöd eller söka mening och hopp. De tre senare är funktionella sätt att hantera den.
– Klimatförändringarna kan betraktas som ett reellt hot. Och reella hot kan bara avvärjas genom att man gör något åt problemet.
Kata uppmanar oss vuxna därför att prata med barn om krisen. Men hur gör man då? Det beror på barnets ålder och mognad. Som vuxen är det viktigt att tänka på att visa att man tar barnens oro på allvar för att bygga tillit och trygghet. Man bör också träna på att sätta ord på känslor som oron för med sig, att bekräfta dem. Det är också bra att stärka barnens känsla av att de kan påverka.
– Det är viktigt att inge hopp och agera tillsammans med dem. Förebilder är också viktiga.
Att vistas i naturen är också positivt. Flera studier visar att barn som får naturupplevelser får lättare med inlärning, blir mer sociala och får mindre ADHD-symtom. Familjer som var mer utomhus hade färre konflikter och mer positiv interaktion än de som var mycket inomhus.
Det har också visat sig att barn som varit mer i naturen blir mer engagerade i miljön som vuxna.
– Det visar hur viktigt det är att presentera naturen för barnen för att få människor att bry sig mer om den, sa hon.