Klassiskt Skellefteföretag omvandlas till kulturpark

Det sociala företaget Urkraft expanderar och satsar nu på att utveckla ett nytt område. Rydlinge Plantskola på Södra Tuvan i Skellefteå håller på att förvandlas till Urkraft Tuvan, Kulturparken. ”Här finns inga begränsningar”, säger handledaren David Garcia.

Handledarna Niklas Viklund (t v) och Olof Palm vid Urkraft jobbar med att bygga ett växthus på nya Urkraft Tuvan, Kulturparken, tidigare Rydlinge Plantskola.

Handledarna Niklas Viklund (t v) och Olof Palm vid Urkraft jobbar med att bygga ett växthus på nya Urkraft Tuvan, Kulturparken, tidigare Rydlinge Plantskola.

Foto: Lars Andersson

Skellefteå2022-05-31 06:15

Curt och Ulla Rydlinge drev Rydlinge Plantskola i 40 år, fram till oktober 2019, då paret ”pensionerade sig från verksamheten”. Besökarna under den tiden går att räkna i tiotusental. Under våren 2021 föddes idén att förvärva plantskolan av Urkrafts personal.

– Niklas (Viklund) såg att anläggningen låg ute till försäljning. Jag blev överpepp. Vi såg en massa möjligheter att göra något som både är viktigt och trevligt här. Potentialen finns, berättar Ulrica Rauhala, handledare på Urkraft.

– Det är en kul park om inte annat. Kultur kan vara ganska mycket, fortsätter hon.

undefined
Handledarna Niklas Viklund (t v) och Olof Palm vid Urkraft jobbar med att bygga ett växthus på nya Urkraft Tuvan, Kulturparken, tidigare Rydlinge Plantskola.

Tankarna övergick till något konkret och under 2021 blev förvärvet också klart. Det arbetsintegrerande sociala företaget Urkraft kunde kvittera ut nycklarna under november.

– Det var en välskött anläggning så vi har inte varit tvungna att renovera, men vi kommer att förändra den utifrån vår verksamhet, berättar handledaren Olof Palm.

–Det har gått bra för oss. Överskottet kan vi därför använda för att återinvestera här och ge nya möjligheter för våra deltagare, fortsätter Olof Palm.

undefined
Handledarna är glada över möjligheterna som Urkraft Tuvan, Kulturparken ger, fr v Olof Palm, Ulrica Rauhala, Emil Tjärnström, David Garcia och Niklas Viklund.

Då Norran besöker platsen pågår ett intensivt jobb på olika platser på anläggningen med både projekt som ska levereras externt och ett arbete med att få allt på plats på Kulturparken. Det som betonas är att området ger stora möjligheter att ”skapa en öppen verkstad för samhällsengagerande projekt”.

Föreningen Urkraft äger aktiebolaget Urkraft ASF AB, vars verksamheter i dag utgår från Campus Skellefteå där företaget har 17 anställda. Verksamhetens syfte är ”genom arbete och delaktighet integrera människor i arbetsliv och samhälle.”

Urkraft är ett av de äldre sociala företagen i Sverige. All vinst återinvesteras i verksamheten. I verksamheten löper ett antal projekt parallellt vilka bidrar till att personer kan få en meningsfull vardag eller som ökar möjligheterna till arbete eller studier. Ungefär 200 personer deltar varje år i verksamheten i Skellefteå.

undefined
David Garcia och Emil Tjärnström, bägge handledare på Urkraft, jobbar med visningsträdgården på Södra Tuvan.

– Det blir mellan 10 och 20 personer som följer med ut då vi är här och jobbar, berättar Ulrica Rauhala.

– Deltagarna kan själva komma med idéer vad som går att göra här och som vi spinner vidare på, förklarar David Garcia.

Bland det som lyfts som möjligt på Urkraft Tuvan, Kulturparken, är bland annat odling, trädgårdsarbete, återbruk, kulturevenemang, utställningar, konserter, loppisar, marknader och annat – inklusive samarbete med andra. Många arrangemang väntas bli av popupmodell, det vill säga under en fastställd och begränsad tid.

– Den här anläggningen ger oss möjlighet att utvidga och erbjuda fler utejobb än tidigare. Den ger också en möjlighet till grön rehabilitering, säger Olof Palm.

undefined
Rydlinge Plantskola, som stängde hösten 2019, blir nu Urkraft Tuvan, Kulturparken, där det sociala företaget Urkraft ser stora utvecklingsmöjligheter, fr v handledarna Emil Tjärnström, David Garcia, Ulrica Rauhala, Olof Palm och Niklas Viklund.

Tanken är att Urkraft Tuvan, Kulturparken, ska vara öppen också för allmänheten.

Urkraft är glada över att de tidigare ägarna, Curt och Ulla Rydlinge, ställt till och stöttat dem och hjälp till under övertagandet och inför uppstarten. Rydlinge Plantskola introducerade ett stort antal nya växter från hela världen som passar för klimatet i Sverige. Ett antal av dem finns i visningsträdgården som kommer att leva vidare.

–Vi kan ringa dem och till exempel fråga om råd hur växterna i parken ska skötas. Vi är jättetacksamma för deras stöd under den här processen, säger David Garcia.

Urkraft

Sedan starten 1988, då fyra socialsekreterare klev av jobben för att starta ett projekt för arbetslösa ungdomar, har Urkraft stöttat över 10 000 personer att hitta sin plats i samhället. Det har gällt långtidsarbetslösa, långtidssjuka och personer med funktionsvariationer, med flera.

Urkraft startade Skellefteåfestivalen, 1994, och höll till i tidigare Hotell Hof mellan 1995 och 2006 då flytten skedde till Campus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!