Förslag: Får fortsätta med planen på en ”havsgruva”

Mycket tyder på att Sweden Ocean Minerals (SOM) kommer att få vidare med sina planer på en ”gruva i havet” utanför Bjuröklubb. SGU föreslår nämligen regeringen att SOM ska få tillstånd att få fortsätta utforska de områden som är aktuella.

Det prioriterade område är markerat med ”1” där det större området gäller de planerade undersökningarna och det mindre den planerade verksamheten.

Det prioriterade område är markerat med ”1” där det större området gäller de planerade undersökningarna och det mindre den planerade verksamheten.

Foto: Bild från SGU:s beslut

Skellefteå2022-06-10 12:00

Norran har flera gånger berättat om Spångaföretaget Scandinavian Ocean Minerals (SOM) planer på att utvinna mineraler, främst järn, mangan och kisel, i Bottenviken. Det kan ses som ”en gruva i havet” och två verksamhetsområden har presenterats av företaget.

undefined
Det prioriterade område är markerat med ”1” där det större området gäller de planerade undersökningarna och det mindre den planerade verksamheten.

Ett av områdena ligger 22 kilometer öster om Bjuröklubb och 52 kilometer från Skellefteå och är cirka 250 kvadratkilometer stort. Det andra verksamhetsområdet ligger cirka 68 km öster om Skellefteå och avses undersökas som alternativ utvinningsplats.

Bolaget vill få tillstånd av staten att kunna ta upp förorenade bottenmassor samt mineraler i stora volymer från havsbottnen. I en tidigare samrådsinbjudan konstaterar SOM att det handlar om ett ”obearbetat verksamhetsfält” och får företaget tillstånd blir det först med sådan verksamhet.

Det som företaget vill ta upp är mangannoduler. Noduler är ett geologiskt begrepp som avser en mindre kropp som är mer eller mindre oregelbundet rundad. Nodulerna ska sugas upp i ledningar till en plattform. Totalt handlar det om 0,7 till 1,0 miljoner ton torrvikt den isfria tiden vid fullskalig verksamhet. Det är 18 000 ton per dygn eller 10 000 ton torrvikt, enligt SOM.

undefined
Så här är utvinningen tänkt att ske från havsbottnen genom att mangannodulerna sugs upp om det blir klartecken för verksamheten.

I det första steget som nu är aktuellt gäller bolagets ansökan tillstånd att undersöka havsbotten i Bottenviken. Syftet med verksamheten som omfattas av ansökan om undersökningstillstånd är att undersöka havsbotten i området inför ansökan om tillstånd för utvinningen av mangannodulerna.

Undersökningarna beräknas pågå under vår, sommar och höst (perioden 15 april-15 november) och kommer påbörjas så snart tillstånd erhållits. Undersökningarna beräknas pågå under som mest cirka 45 dagar per år.

Sveriges Geologiska Undersökning (SGU) fick i slutet av 2021 i uppdrag att bereda ärendet för regeringen inför ett kommande beslut. Nu är beslutsförslaget överlämnat till regeringen.

Ingen av remissinstanserna har avstyrkt att tillstånd ska ges för utforskning av de två aktuella områdena, utan synpunkterna har gällt vilka villkor det ska ske under.

SGU skriver: ˝Vid en samlad bedömning, och med hänsyn till de villkor som tillståndet bör förenas med, anser SGU att kraven i kontinentalsockellagen och tillämpliga bestämmelser i miljöbalken är uppfyllda och att tillstånd kan meddelas.”

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!