Planeringen av Norrbotniabanan pågår för fullt och man behöver komma överens om vilka som ska stå för jätteprojektets olika kostnader. På tisdagen togs ett beslut i frågan, då kommunfullmäktige i Skellefteå godkände ett nytt medfinansieringsavtal med Trafikverket.
Avtalet omfattar sträckan mellan Södra Tuvan och Skellefteå. I korthet innebär det att Trafikverket ska bekosta byggandet av själva järnvägen, medan kommunen ansvarar för kompletterande åtgärder. Bland annat ska kommunen ändra på ett antal detaljplaner som just nu hindrar järnvägsplanerna. Detta beräknas kosta ungefär fem miljoner kronor.
Det ska också byggas två underjordiska gångpassager vid Lasarettsvägen och det nya resecentrumet i Skellefteå. Trafikverket menar att det räcker om passagerna är 4,5 meter breda, men kommunen vill att de ska vara tolv meter. Breddökningen kommer att kosta kommunen ungefär 25 miljoner kronor.
– Motivet är att passagerna ska upplevas ljusare, tryggare och mer tillgängliga. De ska också vara försedda med hiss, förklarar kommunstyrelsens ordförande Lorents Burman (S).
Norrbotniabanans sträckning skär genom en stor del av stadens ledningsnät. Därför måste många vatten- och avloppsledningar byggas om. Normalt sett står Trafikverket för den kostnaden, men i Skellefteå är vissa ledningar gamla och behöver ersättas helt. Det ska kommunen bekosta och en väldigt grov bedömning är att prislappen för det kan landa på mellan 50 och 100 miljoner kronor.
Det fanns inga invändningar mot det nya medfinansieringsavtalet. Oppositionsrådet Andreas Löwenhöök (M) påpekar att Trafikverket i stora delar faktiskt har gått kommunen till mötes.
– En stor eloge till våra tjänstemän som har förhandlat fram det här avtalet som nu är upprättat. Tillsammans får vi fortsätta att jobba för att investeringarna nu kommer på plats, säger han.
Norrbotniabanan
Den totala kostnaden för Norrbotniabanan är beräknad till 29 miljarder kronor.
Trafikverket arbetar just nu med att ta fram järnvägsplaner för sträckan Umeå–Skellefteå.
Byggstart för sträckan Umeå–Dåva ägde rum hösten 2018.
I somras gav regeringen Trafikverket i uppdrag att påbörja planeringsarbetet för sträckan Skellefteå–Luleå.