I ett försök att utveckla vården i länet har Umeå universitet decentraliserat grundutbildningen för sjuksköterskor. Ett initiativ som gett stor effekt, då även personer i inlandet kan studera programmet i sin hemort.
– Det är fantastiskt att så många har sökt. Det är första gången vi erbjuder möjligheten att få ha sin hemort som bas för sina studier vilket känns väldigt bra, säger Magnus Hultin, vice dekan för samverkan kring klinisk utbildning på Umeå universitet, till VK.
Totalt fick universitetet vid sin första uttagning in 63 ansökningar från inlandskommunerna vilket är ett rekord för utbildningen. Vilhelmina hade med sina 12 ansökningar näst flest.
– Det är toppen att så många har sökt. Vi har länge haft brist på sjuksköterskor. Lösningen har blivit att vi tagit in bemanningssjuksköterskor och då inte fått samma kontinuitet på arbetsplatsen, säger Tina Svensson, chef för medicinsk enhet i Vilhelmina kommun och på ålderdomshemmet Tallbacka.
Efter ett andra urval, i slutet av juli, är det nu klart hur många som kommer att komma in på utbildningen. Från inlandet blir det 14 stycken och från Skellefteå 11 personer. Totalt blir det alltså 25 personer som kommer in på de nya distansutbildningarna för sjuksköterskor.
Även på Region Västerbotten är man glad för mängden ansökningar.
– Det känns bra, vi får behålla invånare från bygden som vill vara kvar, säger Niklas Vilhelmsson, verksamhetschef på Vilhelminas sjukstuga hälsocentral.
Han fortsätter.
– Lyckas vi få tag i personal och slipper hyra in arbetskraft är det positivt. Kan vi bemanna sjukstugan med Vilhelminabor blir det gynnsamt på många sätt.
Uppsvinget av ansökningar från inlandet var väntat. Även om man inte vågade tro för mycket på förhand.
– Det finns en efterfrågan att som person kunna bo kvar på hemorten samtidigt som man utbildar sig. Det var lite väntat att många har sökt, samtidigt är vi otroligt glada över beskedet, säger Magnus Hultin.
Att fler studerande blir kvar hjälper sjukvården på mindre orter. Det hjälper även inlandet att behålla befolkningen.
– Det säkrar kompetensförsörjningen. Många går i pension eller byter arbetsplats och då sjuksköterskejobbet är så brett och många behövs blir det viktigt att nya kommer in. Det här initiativet är en jättebra lösning, säger Tina Svensson.