Abadi öppnar eritreansk restaurang i Skellefteå

För fjorton år sedan tog Abadi Ybrah sig över Medelhavet för att fly kriget i hemlandet Eritrea. Snart öppnar han och hans familj deras egna restaurang på Nygatan i Skellefteå. "Det känns spännande", säger han.

Abadi Ybrahs resa från hemlandet började 2007 efter att krig bröt ut mellan Etiopien och Eritrea. Han tog sig då till Libyen och sedan via Medelhavet över till Italien.

Abadi Ybrahs resa från hemlandet började 2007 efter att krig bröt ut mellan Etiopien och Eritrea. Han tog sig då till Libyen och sedan via Medelhavet över till Italien.

Foto: Hampus Berglund Svensson

Skellefteå2022-10-26 11:46

Bredvid E4 vid Nygatans slut ligger en liten lokal med en skylt där det står Selams eritreanska restaurang. Om man tittar in i restaurangen ser man bord, stolar och hyllor som står huller om buller i förberedelse inför öppningen. Den 14 november slår restaurangen upp sina dörrar men ägaren Abadi Ybrah är inte nervös.

– Nej, jag är inte nervös. Jag är nöjd. Jag köpte den här lokalen i slutet av maj. Jag tror det kommer att gå bra eftersom vi blir den enda eritreanska och afrikanska restaurangen i Skellefteå, säger han.

undefined
Bredvid E4 vid Nygatans slut ligger en liten lokal med en skylt där det står Selams eritreanska restaurang.

Restaurangens namn kommer från hans fru, Selam Berhane. Namnet betyder även fred på språket Tigrinja. Ybrah kommer att driva restaurangen tillsammans med Selam och deras dotter Semhar. Planen är att servera klassisk eritreansk mat på eritreanskt vis.

– Det är mycket grönsaker, kyckling, kryddade linser och ärtor, säger Abadi Ybrah.

undefined
Eritreansk mat äts traditionellt med händerna.

Är det mycket vegetariskt?

– Det är både vegetariskt och kött. Det är lite blandat, berättar han.

Eritreansk mat äts traditionellt med händerna. Ett exempel på en maträtt från landet är zignie som är en pepparsåsgryta med nötkött i. Grytan serveras också ofta med ett tunt typ av surdegsbröd som kallas för injera.

undefined
Abadi Ybrahs resa från hemlandet började 2007 efter att krig bröt ut mellan Etiopien och Eritrea. Han tog sig då till Libyen och sedan via Medelhavet över till Italien.

Abadi har bott i Skellefteå i runt sju år nu. Hans resa från hemlandet började år 2007 efter att ett krig bröt ut mellan Etiopien och Eritrea. Han tog sig då till Libyen och sedan via Medelhavet över till Italien.

– Det var jobbigt, jag kunde ha dött men jag hade tur och kom fram, säger han.

Väl framme i Italien ägde Abadi en bar som även den hette Selam.

– Vi hade till och med samma design på skylten, säger han och skrattar.

undefined
Fru Selam Berhane, som syns till höger i bild, och dotter Semhar Ybrah kommer också vara med och driva restaurangen.

Resten av familjen var kvar i Eritrea fram tills 2009 då de flydde till Sverige. 

Hur var det att bo i Italien utan familjen?

– Det var tufft, medger Abadi.

undefined
Om man tittar in i restaurangen ser man bord, stolar och hyllor som står huller om buller i förberedelse inför öppningen.

Efter att ha återförenats med familjen i Sverige jobbade han bland annat på Pinchos innan han köpte lokalerna på Nygatan. Utrymmet har tidigare tillhört restaurangen Angry Grizzly som sedan dess har flyttat ut till Skelleftehamn. Abadi Ybrah berättar att han gillar att driva restaurangen med resten av familjen.

– Det är otroligt skönt, säger han.

Vad är det som är kvar att göra innan öppningen?

– Nästan allt är klart. Min dotter ska fixa lite med beställningar men annars är allt klart, säger han.

undefined
Efter att ha återförenats med familjen i Sverige jobbade han bland annat på Pinchos innan han köpte lokalerna på Nygatan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!