Hon ska styra över Northvolt Ett i Skellefteå

Från en kanadensare – till en annan. När Northvolt-vd:n Mark Duchesne nu avgår tar den högt uppsatta chefen Angéline J. Bilodeau över ansvaret i Skellefteå.

Angéline J. Bilodeau blir tillförordnad ”Senior Vice President” på Northvolt Ett.

Angéline J. Bilodeau blir tillförordnad ”Senior Vice President” på Northvolt Ett.

Foto: Lovisa Gustafsson/Pressbild

Skellefteå2024-10-09 21:00

Angéline J. Bilodeau kommer från den franskspråkiga delen av Kanada och är i dag ”Vice President of Operations” för Northvolt i Nordamerika.

Nu tar hon med omedelbar verkan över ansvaret för hela verksamheten inom Northvolt Ett i Skellefteå.

Hennes nya titel blir ”tillförordnad Senior Vice President” för Northvolt Ett. Batterifabriken står alltså just nu utan vd – den positionen ska tillsättas permanent vid årsskiftet.

Angéline J. Bilodeau har en mångårig bakgrund inom flygindustrin. Hon har också varit chef för näthandelsjätten Amazon i Toronto.

Hon började på Northvolt i januari 2024 och har haft en ledande roll i arbetet med företagets planerade batterifabrik i Montreal, Kanada. 

– Jag ansvarar inte för själva byggandet, utan bygger upp ledningsgrupperna, träffar leverantörer och förbereder schemat väldigt noggrant, sa hon i en intervju med den kanadensiska tidningen La Presse tidigare i år.

undefined
På onsdagen kom beskedet att Mark Duchesne avgår som vd för Northvolt Ett i Skellefteå. Arkivbild.

I samma intervju uttalar hon sig också om Northvolt Ett och ”misstag” som skett kopplat till batterifabriken i Skellefteå. Hon går inte närmare in i detalj på vad hon menar med det.

– Vi har turen att redan ha en fabrik i Sverige och vi kan lita på deras många råd. Vi har turen att inte behöva upprepa deras misstag. Jag återvänder till Sverige för fortsatta utbildningar och för att bilda nätverk med folk där.

I Kanada har Northvolt mött starkt motstånd från vissa politiker, lokalbor och miljöorganisationer, som är oroliga över fabrikens påverkan på miljön.

I intervjun med La Presse sa Angéline J. Bilodeau att hon inte är förvånad över de negativa reaktionerna.

– Nej, det är legitimt att säga ifrån om man är emot ett projekt. Vi måste ge information och visa att vi arbetar för samhället. Vi vill vara en god granne, en som bidrar till att göra Quebec grönare, sa hon.

undefined
Här planeras Northvolts fabrik i Montreal, Kanada att byggas. Men projektet har mött stort motstånd lokalt. Vid ett tillfälle lade aktivister hemmagjorda sprängladningar under maskineriet på platsen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!