För tillfället genomgår lokalen på Stationsgatan i Skellefteå en transformering innan Specialistvård i Norr kan komma i gång med sin verksamhet. Grundarnas tanke är att företaget ska bli ett centrum för privat kvalificerad sjukvård i norra regionen.
– Bolaget startade vi upp för ganska exakt två år sedan, men det har inte hänt något sedan dess. Vi har inte hittat någon lokal, säger David Persson innan han fortsätter:
– Det finns mycket tomma lokaler men alla lokaler vi själva tyckt skulle passa är det fel verksamhetsbeskrivning på för att få bedriva specialistvård. Vi hade nästan gett upp hoppet.
Men så dök lokalen på Stationsgatan upp. Nu pågår renoveringar för att utforma ytorna efter behovet, att bedriva specialistvård inom flera områden.
– Vi har inget intresse av att konkurrera med regionen, utan att hjälpa till. Det finns väldigt lite privat vård traditionellt som bedrivits i Skellefteå, säger överläkaren och delägaren Louise Elander-Degerstedt.
Representanterna berättar att verksamheten Initialt kommer starta upp med privatbetalande patienter inom ortopedi och förhoppningsvis gynekologi.
– Vi räknar med att ha representation på alla specialiteter och subspecialiteter i viss utsträckning, säger överläkaren Fredrik Degerstedt som också är delägare i företaget.
– Vi har just nu en dialog med en mängd olika försäkringsbolag där vi hoppas bli godkända för att ta del av deras försäkrade patienter.
På sikt tror han att det kommer vara försäkringsbolagen som betalar notan för deras patienter.
– Men jag tror till exempel inom gynekologisk privatmottagning att det kommer finnas ett ganska stort intresse av privatbetalande patienter, säger han och tillägger:
– Kanske inom ortopedin också att det finns en hel del personer som snabbt vill ha hjälp med sitt värkande knä, eller vad det kan vara, och tycker det är värt med de tusenlappar det kostar med en första bedömning.
Även Vaccin i Norr, som samma personer startade 2019, kommer husera i de nya lokalerna som väntas vara klara senast vid årsskiftet.
– Grundtanken med Vaccin i Norr var att det då inte fanns någon annanstans att vaccinera sig i Skellefteå, det var hälsocentraler som inte hade tid så många åkte till Umeå eller Luleå, säger Fredrik Degerstedt.
– Här ser vi samma behov. Skellefteborna i dag måste många gånger åka någon annanstans för sina privata sjukförsäkringar.