Klart: Då är Den stora älgvandringen tillbaka

2020 års tv-sända vandring blev en succé, och nu är det snart dags igen. Med start den 18 april kan den intresserade än en gång få följa Den stora älgvandringen via så kallad slow-tv, skriver VK.

Den 18 april i år på SVT Play kan vi återigen följa älgarnas stora vandring. (Bilden är en arkivbild).

Den 18 april i år på SVT Play kan vi återigen följa älgarnas stora vandring. (Bilden är en arkivbild).

Foto: Junge, Heiko

Skellefteå2021-03-31 11:05

Varje vår sedan urminnes tider vandrar stora grupper av älgar över Ångermanälven och i Den stora älgvandringen slow-tv får tittarna följa vandringen dygnet runt i realtid på SVT Play och i Kunskapskanalen. Nytt för i år är att vandringen även kommer att sändas hos den finska public servicekanalen YLE, skriver VK.

Uppskattningsvis simmar mellan 100 till 200 älgar över vadstället varje vår. De har tillbringat de magra vintermånaderna vid kustlandet och på våren vandrar de tillbaka inåt landet till de frodigare betesmarkerna.

Riggningen inför sändningen är i full gång, allt för att inte störa och sprida människolukt på platsen. Totalt handlar det om cirka 30 fjärrstyrda kameror. Teamet som jobbar består av tio personer som jobbar i olika skift.

– Den stora älgvandringen fick ett fantastiskt gensvar hos publiken. Vi hade 11,6 miljoner starter 2020. 1,4 miljoner unika användare. 4,4 miljoner tittade timmar och 700 000 besök i DUO-appen. Älgarna har gått hem hos tittarna, man kommer så nära dem och naturen på ett sätt som man aldrig upplevt tidigare, säger producenten Johan Erhag till VK.

I år kommer SVT också att försöka visa upp orrspel, där även tjäder kan dyka upp.

Sändningarna startar söndag 18 april och pågår dygnet runt på SVT Play och dagtid och hela natten i Kunskapskanalen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!