Nu har MBL-förhandlingarna avslutats både lokalt och centralt. Ett av buden från arbetsgivaren var: Acceptera att gå ned från ditt heltidsjobb till en tjänst på fem-tjugofem timmar i veckan – eller säg upp dig.
– De här erbjudandena har vi försökt att runda. Vi lyckades på en butik i Umeå centrum. Men vi lyckades inte ta bort de här erbjudandena i Skellefteå eller på Avion i Umeå. Antalet timmar har jag inte i huvudet men det var en ganska omfattande del i Skellefteå som behövde gå ner i tid, berättar Andreas Sjögren på Handelsanställdas förbund och fortsätter:
– Vi ville titta på möjligheten att använda samma typ av bemanningssystem som andra butiker använder sig av. H&M utgår de från att väldigt många ska vara anställda på väldigt få timmar. Men med tanke på de öppettider som Skellefteå har skulle de kunna ha fler på heltid eller ganska höga kontrakt och ändå få butiken att rulla runt.
Hur upplever de anställda i Skellefteå situationen?
– De är uppgivna och känner en frustration över att inte bli lyssnade på. I Skellefteå har man inte heller känt möjligheten att vara en jämbördig part. Det beror bland annat på att i Skelleftebutiken inte haft någon schemaläggare på samma sätt som man har i andra butiker. Då är det svårt att komma med konkreta motförslag när de inte har tillgång till alla siffror. Det har varit en uppgiven stämning bland personalen som känner att det spelar ingen roll vad de presenterar. Vi får bara nej.
Tror du att H&M tänker backa?
– Företaget har alltid ett val. Nu när de visar på miljonvinster som de själva inte ens var beredda på så har de en möjlighet att backa ur den här omorganisationen. Skellefteå har också en extremt låg arbetslöshet. Det har vi påtalat vid en rad tillfällen. Företaget har redan i dag jättesvårt att hitta arbetskraft. Hur ska ni lösa det med ännu sämre kontrakt och lägre timmar? Det är för mig en gåta, säger Andreas Forsgren.
Vad tror du, kan det finnas fler handelskedjor som kan komma att följa H&M:s exempel om ”hyvling” av arbetstimmar?
– Jag hoppas inte det. Men det finns inga garantier. Det är ju ett stort företag som är stor nog att göra skillnad och det vet de ju om. Det här är ju ovanligt. Så här brukar inte H&M bete sig. Det här är ju en förändring som vi inte är vana vid att ha H&M som motpart i sådana här förhandlingar. Men det är klart. Nog finns det alltid en risk att andra följer efter. Vi kommer givetvis stå upp för de medlemmarna också.
Det handlar alltså om att gå ner från en heltidsjobb till en tjänst på 20-25 timmar i veckan?
– Ja, till större delen. Sedan finns en butikschef som inte omfattas av oss. Vi kunde inte komma överens om den här omorganiseringen. Vi ser för stora faror för butikens fortlevnad. Det blir väldigt många de måste lära upp. Så det blir en stor personalomsättning.
Nästan hälften av de totalt cirka 2 100 anställda i H&M:s svenska butiker har fått ett erbjudande om ändrade arbetstider eller att de måste acceptera en ny roll i organisationen. För cirka 650 anställda handlar det om färre arbetstimmar i kontraktet. Fem procent har tackat nej.