Snabb väg till råd för föräldrar som har det kämpigt

Barnen bråkar, du gnatar, tjatar, vädjar, lirkar, skriker och så blir allt dåligt – igen. Du känner dig usel som förälder och vet inte hur du ska hantera situationerna. Sedan i mars 2020 finns det kommunala projektet Föräldrasupporten för föräldrar som behöver rådgivning i sitt föräldraskap. ”Vi vill att det ska kännas enkelt”, säger Elenor Nygren, en av två föräldrarådgivare.

Elenor Nygren och Fredrik Hedman i samtalsrummet som finns i deras lokaler på Kanalgatan i Skellefteå.

Elenor Nygren och Fredrik Hedman i samtalsrummet som finns i deras lokaler på Kanalgatan i Skellefteå.

Foto: Ulrika Nohlgren

Skellefteå2021-01-28 08:00

Tanken är att supporten ska vara en snabb väg till hjälp för dem som upplever problem i sitt föräldraskap. Stödet är inte inriktat på något speciellt utan är ett universellt stöd för alla som har barn i åldrarna 0–18 år och känner att de har behov av rådgivning.

Det kan exempelvis handla om hur man löser ständiga konflikter med barnen, eller att det är problem med mat och sömn, eller läxläsning, att man oroar sig för sitt barn eller att man helt enkelt inte kan vara den förälder man vill vara på grund av stress.

– Man möter många utmaningar i föräldraskapet. Det kan vara både tufft och svårt. Många föräldrar kan nog känna att orken tryter eller att man kör fast. Då kan man behöva stöd, säger Elenor Nygren.

– Ofta besitter föräldrar mycket klokhet och bra idéer, men de kan behöva någon att bolla med och för att känna sig tryggare i sitt föräldraskap, säger hennes kollega Fredrik Hedman.

Deras rådgivning har stöd i forskningen och de berättar att föräldrar är de viktigaste skyddsfaktorerna för barn när de bor hemma.

– Att då ha trygga och varma relationer är viktigt för barns välbefinnande. De som vänder sig till oss gör det för att de upplever ett problem. Men vi börjar alltid att jobba med relationen mellan barn och förälder innan vi försöker lösa problemet, säger Fredrik Hedman.

Gemensam problemlösning tillsammans med barnen och demokratiskt föräldraskap är också något de fokuserar på i rådgivningen.

– Forskningen har visat att det fungerar. Om det finns en konflikt ska barnen få säga vad de känner och tänker, sedan försöker man tillsammans att hitta en lösning. Den vuxna ska inte ha en färdig lösning. Det här kräver också en bra relation så att föräldern inte bara brusar upp eller bestämmer allt hela tiden, säger Elenor Nygren.

Om man som förälder har behov av att få hjälp är det enklast att ringa eller mejla Föräldrasupporten. De hör av sig inom tre arbetsdagar för att få mer information. 

De betonar att inget problem är för litet för att ta kontakt med dem.

– En del ringer bara för att fråga om de tänker och gör rätt. Föräldrar kan känna sig osäkra och ibland kan vi lösa problemen snabbt, säger Fredrik Hedman.

Ibland kan lösningen handla om så enkla saker som att välja sina strider och jobba för att berömma mer och minska gnat och tjat.

– Det kan göra stor skillnad, säger Elenor Nygren.

– Barn vill göra rätt om de kan, det gäller att förstå hur de tänker. De lär sig av att lyckas och de behöver vuxna bakom sig som hjälper dem att lyckas. Då krävs att man är nyfiken som förälder, säger Fredrik Hedman.

Om de inte lyckas lösa problemet direkt så går det att boka in en eller flera träffar. Deras målsättning är att första träffen ska kunna ske inom ett par veckor. Vanligtvis är det fysiska träffar, men under pandemin har de även mött föräldrarna digitalt. 

Om det är andra insatser som behövs kan de lotsa föräldrarna vidare till mer långvariga stöd, både inom kommunen och regionen. De nämner bland annat Klara öppenvård, föräldrastödsgrupper och Familjegården i kommunens regi. De kan däremot inte skriva remisser eller bevilja bistånd.

Det finns även två andra föräldrarådgivare knutna till Familjecentralerna i kommunen och ytterligare en som enbart jobbar med problematisk skolfrånvaro.

Sedan starten har de avslutat 70 ärenden och de har många pågående. I fler än hälften av fallen har det behövts färre än tre träffar. 

– Jag är imponerad av föräldrar som tar steget och hör av sig, säger Elenor Nygren.

De vanligaste problemen rör konflikter mellan barn och föräldrar, framför allt i tonåren. Att föräldrar hör av sig för att deras barn är ängsliga och oroliga är också vanligt. Ett annat vanligt problem är att barnen har svårt för att vara i skolan. Stress hos föräldrarna och vad den gör med dem är också ett återkommande problem. 

– Responsen vi har fått är att föräldrarna har uppskattat att få komma och prata och fundera på lösningar tillsammans med andra. De flesta säger att de hittat nya sätt att bemöta och hantera barnets behov. De blir tryggare i sin roll och får mer förståelse för barnet, säger Elenor Nygren.

Föräldrasupporten

Är en del av individ- och familjeomsorgen.

Rådgivningen är kostnadsfri.

Projekt som räcker till slutet av 2021.

Vänder sig till alla föräldrar/anhöriga till barn och ungdomar i åldrarna 0–18 år.

De ska jobba hälsofrämjande och förebyggande för barnen bästa. 

Med tidigt stöd och tidiga insatser ska man få familjen att fungera bättre, så att föräldrarna orkar och barnen mår bra.

Personalen har tystnadsplikt och för inga journaler.

Kontakt: 0910 71 20 50 eller foraldrasupporten@skelleftea.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!