Klackarna i taket i Skellefteå

När beskedet om att finansieringen av batterifabriken kom under onsdagen var det idel glada miner i regionen. ”Många har nog undrat om det här var på riktigt och nu är detta svart på vitt. Det här är oerhört positivt för regionen och kan närmast jämföras med när guldet hittades på Fågelmyran 1924”, kommenterar Lorents Burman (S) kommunstyrelsens ordförande i Skellefteå.

Joachim Nordin, tf vd vid Skellefteå Kraft, konstaterar att med de nya finansiärerna skapas möjligheter för ytterligare samarbeten som kommer att skapa unika möjligheter att driva omställningen till ett förnybart energisystem.

Joachim Nordin, tf vd vid Skellefteå Kraft, konstaterar att med de nya finansiärerna skapas möjligheter för ytterligare samarbeten som kommer att skapa unika möjligheter att driva omställningen till ett förnybart energisystem.

Foto: Pressbild

Skellefteå2019-06-12 15:29
undefined
" De närmaste veckorna kommer vi att möta flera bostadsbolag som är intresserade av att bygga i Skellefteå och då handlar det inte bara om i centralorten.", säger Lorents Burman.

När Norran Affärsliv får tag på Lorents Burman kommer han precis ut från ett möte och har inte alla fakta på bordet.

– Men när jag i tisdags läste i Dagens Industri att finansieringen snart var klar förstod jag att det skulle komma ett besked ganska snart, berättar han.

Själv har Lorents varit övertygad om att detta skulle bli verklighet sedan den 19 oktober 2017 när beslutet om att batterifabriken skulle byggas i Skellefteå offentliggjordes.

– Men det är många som tvivlat och då fler personer här i regionen än ute i världen.

Lorents Burman konstaterar att tillkomsten av batterifabriken kommer att innebära en stor samhällsomvandling under de närmaste tio åren.

– I 25 års tid har vi haft en negativ utveckling med utflyttning från kommunen. Nu när den största industrisatsningen i svensk historia, där Europas största batterifabrik byggs i Skellefteå, blir verklighet kommer den utvecklingen att vända.

Han betonar att Northvolts satsning kommer att ge många sidoeffekter.

– Det kan till exempel innebära att 200-400 nya företag etablerar sig här. Vi hoppas nu att många tidigare skelleftebor kommer att flytta hem, vilket vi redan ser exempel på varje vecka och dessutom blir det inflyttning från andra delar av Sverige och andra delar av världen.

Kommunen har arbetat förebyggande genom att skapa ett antal översiktsplaner som bland annat ska göra det möjligt att bygga nya bostäder.

– De närmaste veckorna kommer vi att möta flera bostadsbolag som är intresserade av att bygga i Skellefteå och då handlar det inte bara om i centralorten. Sedan 1994 har det varit svårt att bygga utanför tätorten, men det finns ju också människor som kommer hit och är intresserade av att komma närmare naturen. Detta blir något för bankerna att fundera kring, men helt klart befinner vi oss nu i en region i tillväxt.

Att kompetensbristen är ett problem sticker han inte under stol med.

– Här har vi satt igång ett omfattande samarbete med näringslivet, Arbetsförmedlingen och universiteten och detta arbeta måste intensifieras, berättar Lorents Burman.

undefined
Kristina Sundin Jonsson betonar att etableringen i Skellefteå också drar sitt strå till stacken till att Europa på allvar kan snabba på utvecklingen av elektrifieringen.

Kommunchef Kristina Sundin Jonsson menar att Skellefteå har visat att man har de förutsättningar som krävs för en etablering i den här storleken.

– Vi ligger bra till med förberedelserna inför den tillväxt som det här innebär och planerar bland annat för 7 000 nya bostäder. Dialogen med regeringen, EU, länsstyrelsen, regionen, universiteten, andra utbildningsaktörer och näringslivet är positiv. Alla är väl medvetna om vilka utmaningar vi står inför och vi har deras stöd, säger Kristina Sundin Jonsson, kommundirektör i Skellefteå.

Hon betonar att etableringen i Skellefteå också drar sitt strå till stacken till att Europa på allvar kan snabba på utvecklingen av elektrifieringen.

– På det här sättet bidrar både Skellefteå och Sverige till Europas konkurrenskraft när det gäller elektrifieringen. Vi har kommit så här långt tack vare ett gott samarbete med såväl våra invånare och vårt näringsliv som med kommunerna och regionerna, berättar Kristina Sundin Jonsson.

undefined
Andreas Löwenhöök tycker att beskedet från Northvolt är "fantastiskt roligt".

Andreas Löwenhöök (M), gruppledare för Moderaterna i Skellefteå, tycker att beskedet från Northvolt är "fantastiskt roligt".

– Det är många som har jobbat för det här och nu känns det bra att detta blir verklighet. Ett omfattande arbete hos kommunen har gjorts, bland annat när det gäller översiktsplaner. Nu gäller det att rigga en organisation som kan underlätta för en snabb byggprocess. På plansidan kommer det att att behövas en förstärkning, säger han och betonar vikten av att kommunen är med och stöttar alla som vill vara med och bidra till tillväxten.

undefined
Joachim Nordin, tf vd vid Skellefteå Kraft, konstaterar att med de nya finansiärerna skapas möjligheter för ytterligare samarbeten som kommer att skapa unika möjligheter att driva omställningen till ett förnybart energisystem.

Skellefteå Kraft är sedan ett år tillbaka en strategisk partner till Northvolt. Joachim Nordin, tf vd vid Skellefteå Kraft, konstaterar att med de nya finansiärerna skapas möjligheter för ytterligare samarbeten som kommer att skapa unika möjligheter att driva omställningen till ett förnybart energisystem.

– Vi kommer att, på hemmaplan, tillsammans med Northvolt och det energikluster som kommer att bildas kring verksamheten här i Skellefteå, att kunna utveckla energilager som dels bidrar till omställningen av energisystemet, dels är anpassade efter våra behov, berättar han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!