Nya saluhallen i Lövånger har invigts

Efter några intensiva månader var det dags. På fredagen invigdes Lövångers nya saluhall. "Vi har fått många glada tillrop i Lövånger", säger Annica Nilsson.

Saluhallen har byggts upp i den gamla blomsteraffären.

Saluhallen har byggts upp i den gamla blomsteraffären.

Foto: Ulrika Nohlgren

Skellefteå2024-06-08 17:55

Nyheten i korthet

  • Lövångers nya saluhall, som satsar på lokalproducerade varor och hantverk, invigdes på fredagen. Projektet har finansierats med hjälp av EU-pengar och ideella krafter.
  • Saluhallen drivs nu helt självständigt av en ekonomisk förening. Utöver matvaror och hantverk finns även ett kafé i lokalerna, och planer finns på att tillhandahålla turistinformation.
  • Över 400 personer deltog i invigningen, vilket visar på starkt lokal stöd för projektet.

Hon är en av de drivande i projektet, som tog sin start på ett styrelsemöte i Lövångerbygdens utveckling 2023. Med hjälpa av EU-pengar från Jordbruksverket och Leader Skellefteå Älvdal samt ideella krafter har de byggt upp lokalen.

– Blomsteraffären försvann, bankomaten försvann och Varuhuset skulle lägga ned. Vi kände att så kan vi inte ha det, säger Annica Nilsson.

Från och med nu står verksamheten helt på egna ben och drivs av en ekonomisk förening.

undefined
Anette Jansson, Agneta Rebo och Annica Nilsson är kärngruppen som drivit arbetet med att förverkliga projektet.

Saluhallen satsar på lokalproducerade delikatesser men också hantverk. Här finns en hel del kött och chark, men även exempelvis bröd, honung och sylt. Textilhantverk, ullgarn, tvål och presenter säljs också. Det finns dessutom ett litet kafé.

– Det fanns ett kafé i gamla blomsteraffären och det var uppskattat. Det ville vi ha kvar. Vi vill ha en mötesplats, säger Annica Nilsson.

Senare kommer det även att bli turistinformation i lokalerna.

undefined
Ullprodukter samsas med kol och sylt på hyllorna.

– Vi hoppas även kunna utveckla verksamheten med exempelvis event. Vi är öppna för idéer, säger Anette Jansson, en i kärngruppen som jobbat med projektet.

På invigningsdagen kom det 400 personer.

– Det var kaos igår. Det var häftigt med så mycket folk. Jag trodde nästan inte det var sant, säger Annika Lundström, i kassan.

undefined
Henry Wikström köpte kött av Elise Larsson och Annika Lundström.

Hon är en av tio medlemsproducenter i den ekonomiska föreningen. Tanken är att de ska dela på arbetet i saluhallen. Förhoppningen är att det snart blir fler medlemmar.

– Vi får också möjligheter att nå ut med våra produkter och vi får likasinnade att diskutera med, säger Annika Lundström, som driver Annikas skafferi.

– Ja, och så stöttas de lokala bönderna och företagarna, säger Elise Larsson, som producerar ekokött.

De hoppas fler producenter inspireras att sälja i saluhallen.

undefined
Elise Larsson och Annika Lundström är två av producenterna som levererar till saluhallen.

Planen är att hålla öppet året om men mer öppet på sommaren – fem dagar i veckan.

– Vi hoppas kunna ha öppet två till tre dagar under lågsäsong, men vi får se, vi har inte gjort det här för ut och vi måste lära oss hur det fungerar, säger Anette Jansson.

undefined
Torbjörn Lundqvist och Sanna Ljung satte sig ned för en fika.

På lördag vid lunchtid var det betydligt lugnare än under invigningsdagen men det var ändå en hel del besökare i saluhallen. Torbjörn Lundqvist och Sanna Ljung satt och fikade. Båda tyckte att initiativet att starta en saluhall var väldigt positivt. De planerar att både handla och fika där framöver.

– Det är fint att de har så mycket mat och kött som är närproducerat. Det har jag längtat efter, säger Sanna Ljung.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!