"Den nya lagen borde även gälla kastrering"

Den 1 januari blir det lag på att chipmärka och registrera sin katt. "Det är jättebra, men det skulle behövas en lag för kastrering också", säger Moa Pettersson på Djurskyddet i Skellefteå.

Moa Pettersson är engagerad i den ideella föreningen Djurskyddet Skellefteå.

Moa Pettersson är engagerad i den ideella föreningen Djurskyddet Skellefteå.

Foto: Åsa Juthberg

Skellefteå2022-12-29 18:00

Kattägare blir skyldiga att chipmärka sin katt från och med den 1 januari, och dagen därpå öppnar Jordbruksverket sitt kattregister där katterna ska registreras.

– Det kostar bara 40 kronor och det kan det ju vara värt att få sin katt tillbaka om den springer bort, säger Moa Pettersson.

undefined
I och med den nya lagen blir kattägaren skyldig att id-märka sin katt.

Djurskyddet Sverige har arbetat för lagen i över 15 år genom namninsamlingar, politikeruppvaktningar, debattartiklar och kampanjen Stoppa Kattastrofen. Moa har varit engagerad i Skellefteås lokala förening i närmare fem år.

– Kattsituationen i Skellefteå just nu är bättre än förväntat, vi hade väntat oss en större våg efter pandemin. Men varje vecka är det någon katt som sprungit bort eller är hemlös som vi försöker hjälpa.  

Runt Solbacken finns det många hemlösa katter som söker sig till soptippen där de hittar möss. Det har blivit en liten koloni, och att ge de vilda katterna vård och hitta hem åt dem är en utmaning för Djurskyddet. Vilda katter kan bli någorlunda tama men de blir inga familjekatter.

– Målet är alltid att inte avliva, men i vissa fall kan det vara det bästa alternativet, säger Moa. 

undefined
Moa Pettersson är engagerad i den ideella föreningen Djurskyddet Skellefteå.

Djurskyddet är helt beroende av donationer för sin verksamhet, och ibland är det svårt att leva upp till folks förväntningar. 

– Vi är inte veterinärer, bara vanliga privatpersoner som älskar djur.

Men det finns mycket samlad kunskap i föreningen, och nu kommer Moa och övriga i styrelsen att gå en utbildning i id-märkning. Märkningen går till så att ett chip med ägarens namn och telefonnummer sticks in mellan skulderbladen på katten med en spruta. På Djurskyddet finns en avläsare.

– Det känns jättekul att kunna förhindra att katter försvinner. 

undefined
Jourhem för upphittade katter förmedlas främst via Facebook.

Moa vill också påminna om att det finns förordningar angående hur kattavel får gå till. Okastrerade katter som springer runt och gör kattbebisar är ett stort problem, och hon menar att förordningen borde bli lag.

– Folk förstår inte hur hemskt det är att hitta en kattunge i en brunn eller en soptunna. Det slängs kattungar vid sidan av vägen och det är fruktansvärt. De värsta grejerna får vi åka ut på och vi vill slippa sånt. 

Moa hoppas att lagen kommer att förbättra läget för landets 100 000 hemlösa katter, och att Djurskyddet blir onödigt en vacker dag.

– Vi vill ju att vi inte ska behöva finnas, det är en dröm att alla djur ska ha det bra. 

Djurskyddet Skellefteå

– är en ideell förening som jobbar för alla djurs bästa, men där katter hamnat i fokus då de är speciellt utsatta.

– är anslutna till förbundet Djurskyddet Sverige, bestående av cirka 10 000 medlemmar i 50 lokalföreningar.

– har tillstånd enligt 16 § Djurskyddslagen, det vill säga att länsstyrelsen låter dem omplacera ett obegränsat antal katter. 

 Ingen enskild fodervärd får ha fler än nio vuxna katter hemma utan eget tillstånd hos länsstyrelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!