”Extremt hög” frånvaro bland Skellefteås gymnasieelever

En fjärdedel av alla elever på Anderstorpsgymnasiet har varit frånvarande i dagarna. Även på Baldergymnasiet är ovanligt många elever hemma. ”Det är extremt hög frånvaro”, säger gymnasiechef Erik Burstrand.

En fjärdedel av eleverna på Anderstorpsgymnasiet är frånvarande.

En fjärdedel av eleverna på Anderstorpsgymnasiet är frånvarande.

Foto: Christian Mård

Skellefteå2022-01-14 13:22

De höga frånvarosiffrorna är antagligen en konsekvens av att smittspridningen av covid-19 ökar kraftigt. Vissa elever har själva smittats, medan andra tvingas sitta i karantän på grund av symtom eller smitta inom familjen.

På torsdagen var 328 av Anderstorpsgymnasiets runt 1 350 elever frånvarande. Det motsvarar ungefär en fjärdedel av alla elever. På Baldergymnasiet var motsvarande siffra 174 elever på fredagen, vilket är drygt 15 procent av skolans elever.

undefined
Även på Baldergymnasiet är många elever frånvarande.

– Det påverkar självklart. Vi försöker göra det bästa av situationen och eleverna ska kunna följa planeringar och sådant via lärplattformar, förklarar Sara Lundström Haglind, rektor på Anderstorpgymnasiet.

Ett antal elever på Anderstorpsgymnasiet har just nu covid-19, berättar hon. Men de allra flesta ska ha insjuknat innan vårterminen började och har därför inte varit på skolan.

Trots att så många elever är frånvarande är distansundervisning bara aktuellt i de fall då klustersmitta kan konstateras, berättar Erik Burstrand, gymnasiechef på Skellefteå kommun.

undefined
Erik Burstrand, avdelningschef vid gymnasieskolan i Skellefteå kommun.

– Vi har inte fått några generella direktiv från Folkhälsomyndigheten att vi ska bedriva distansundervisning. Men vi följer utvecklingen nästintill timme för timme, säger han.

Marie Nilsson är rektor på Baldergymnasiet. Hon säger att de höga frånvarosiffrorna är ett tecken på att eleverna tar smittspridningen på allvar.

– Många är mycket mer försiktiga nu. Men det är klart att de här siffrorna är oroande för oss. Samtidigt är lärarna otroligt duktiga på att se till att eleverna får underlag så de kan jobba hemifrån, säger hon.

Sara Lundström Haglind håller med:

– Precis som resten av landet har vi drabbats rejält av smittspridningen nu. Nu måste vi hjälpas åt att hantera undervisningen. Min grundsyn är att eleverna tar ansvar för sin omgivning, de gör inte detta bara för att skolka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!