Det blev en lång debatt kring kärnkraften i fullmäktige. Till grund låg en motion från Moderaterna.
– Motionen handlar om att Skellefteå kommun ska ha beredskap för att svara på förfrågningar om etableringar av kärnkraft i Skellefteå kommun. Vi vill att det tas fram förslag till ett tematiskt tillägg till översiktsplanen med fokus på kärnkraft, en kärnkraftsplan. Att peka ut lämpliga områden för placering av kärnkraft med så få motstående intressen som möjligt, säger Andreas Löwenhöök (M), oppositionsråd som skrivit motionen.
Kommunalrådet Lorents Burman var överraskad att det i fullmäktige skulle bli en debatt om kärnkraft.
– Jag ska ärligt säga, jag trodde inte det här skulle komma. Att bygga kärnkraft här hemma i vår kommun. Av alla de förslag som lagts i decennier i fullmäktigekammaren så tror jag den här motionen slår alla tidigare rekord i galenskap, säger han, och fortsätter:
– Förklara för mig var ni ser de lämpliga platserna för kärnkraft, Byske, Kåge, Skelleftehamn eller i Bureå och Lövånger eller Boliden, Jörn.
Andreas Löwenhöök svarade senare under debatten.
– Det vore ändå förmätet av oss att peka ut lämpliga platser för kärnkraft när ett sådant arbete, menar vi i alla fall, kräver ett grundligt arbete där man väger olika intressen. Vi kan inte utesluta att vi får en förfrågan om kärnkraft här i framtiden.
I talarstolen fick Moderaterna stöd av Liberalerna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna. Men KD och SD ville ha egna tillägg till motionen.
– Vi vill att en behovsprövning över lokalt energibehov genomförs före uppdraget, säger Per Boström (KD).
– Vi ställer oss bakom motionen med tillägg att arbetet skyndsamt påbörjas efter att nationell lagstiftning möjliggör etablering av kärnkraft i Skellefteå, säger Linda Strandberg (SD).
– Tack för en jättebra motion. Vi ser att vi står inför stora elförsörjningsproblem här uppe om 6–7 år, säger Jens Wennberg (L).
Övriga partier tog ställning mot motionen och tog bland annat upp aspekter som hållbar energi och kostnader.
– Den gröna omställningen är på gång i Skellefteå. När M vill planera för kärnkraft tycks de helt missuppfattat vad industrialismen i norr går ut på, billig och förnybar hållbar el. Nu föreslår Moderaterna att vi ska satsa på en dyr och ohållbar el, säger Linnea Öhman (MP).
– Vår vision är ett samhälle utan kärnkraft därför att vi har en uranbrytning som behövs, den är inte riskfri, en kärnkraftsolycka kan ge förödande konsekvenser för stora områden och slutförvaringen är inte ordnad än, säger Carina Sundbom (C).
– Vattenfall har sagt att kärnkraften inte kan bära sina egna kostnader. Alltså måste regeringen hitta på lite stödincitament för att det ska vara gynnsamt att producera kärnkraft. I min värld helt förkastligt, säger Joakim Wallström (V).
Lorents Burman beskrev att det händer en del saker.
– Regeringen vill ändra lagen så att så att kärnkraft kan byggas i stort sett alla landets 290 kommuner. Finansminister Elisabeth Svantesson sa i våras att regeringen kommer att hinna ta det första spadtaget för nya kärnreaktorer under nuvarande mandatperiod. Framför allt krävs idag kommunfullmäktiges tillstyrkan för att tillåta en kärnkraftsanläggning i en kommun. Men nu är regeringen öppen för att skrota det kommunala vetot.
Motionen avslogs efter votering. Det blev 40 röster mot motionen, 17 för och 4 röster lades ner. M, L och SD reserverade sig mot beslutet.