Relationer kan ju vara knepiga för vem som helst – och för personer med intellektuell funktionsnedsättning eller autism kan det ibland vara extra svårt att dejta eller träffa nya kompisar.
I Skellefteå finns mötesplatsen ”Tisdagsklubben” för personer med funktionsnedsättning. Vanligtvis håller gruppen till på Nordanå, men förra tisdagen slog man på stort och anordnade en så kallad kärlekskväll på Sara kulturhus.
Det blev en välbesökt tillställning med mingel, tilltugg och musik vid kulturhustrappan.
– Det är alltid roligt att träffa nya människor, konstaterar Johan Dahlberg, en av besökarna.
På plats fanns också representanter för ”Relationer som funkar”. Det är ett Arvfondsprojekt som drivs av FUB Uppsala i samarbete med olika aktörer.
Inom ramen för projektet har det tagits fram en dejtingapp, Digivi, som är gjord för personer med funktionsnedsättning. Under kvällens gång fick alla som ville hjälp att installera appen.
– Många med funktionsnedsättning har upplevt ”vanliga” dejtingappar som otrygga och har kanske känt sig utnyttjade. Vi ville skapa en enkel och trygg app. För att skaffa den måste man legitimera sig vilket gör att ingen kan ljuga om sin identitet, förklarar projektledaren Tess Wappsell.
Frida Hermansson, en av besökarna under kvällen, tycker att det är en bra idé med en sådan app.
– Jag tror faktiskt att jag ska skaffa den. När jag gick i skolan, i mina yngre dagar, så var jag kär och det är en helt underbar känsla, säger hon.
Johan Dahlberg tror också att Digivi-appen kan vara ett bra sätt att träffa nya människor.
– Första gången jag var kär kändes det som att det bara var hon och jag i hela vårt gigantiska universum. Efter i kväll tänker jag att jag ska ge mig på det här med dejtande igen.
– Och visst, jag har en funktionsnedsättning, men jag gör ändå så gott jag kan. Man kan inte mer än försöka – och livet är fullt av möjligheter!
FAKTA
Själva kärlekskvällen var ett av flera evenemang som anordnades på temat.
Representanterna från FUB Uppsala gjorde till exempel verksamhetsbesök vid Nöjesfabriken och Ateljén (daglig verksamhet) samt anpassade gymnasieskolan.
På tisdagseftermiddagen hölls också en föreläsning i Hörsalen på Nordanå om ”Relationer som funkar”, om goda exempel och Digivi-appen. Chefer och medarbetare inom bland annat Stöd och service, skolan och regionen var inbjudna.