Lämnar läkarjobbet i Skellefteå efter tvist

Distriktsläkaren Karin Granberg, även känd som TV- och AIK-läkare, jobbar inte längre på Erikslids hälsocentral. Orsaken är en tvist med arbetsgivaren. "Jag blev grundlurad", säger hon.

Karin Granberg kommer nu att arbeta vid hälsocentralen i Älvsbyn och vid Falck/Previa. "Jag hoppas min historia kan göra skillnad", säger hon.

Karin Granberg kommer nu att arbeta vid hälsocentralen i Älvsbyn och vid Falck/Previa. "Jag hoppas min historia kan göra skillnad", säger hon.

Foto: Privat

Skellefteå2023-01-20 17:03

Norran har tidigare berättat att Karin Granberg besökt i Australien före jul. Hon var där för att träffa sin pojkvän. Men resan har fått ett tråkigt efterspel. 

Under våren 2022 bad hon om ledighet från arbetet på hälsocentralen i sex veckor på hösten för att kunna göra resan. Hon fick besked om att det kunde bli svårt med bemanningen.

Hon bad om semester, alternativt tjänstledighet, att ta ut all övertid och som sista åtgärd att säga upp sig, och uppmanades att skriva ner allt och lämnade det till sin avdelningschef, samt informerade verksamhetschefen.

– Jag har inte haft riktig semester på många år.

Till slut fick hon klartecken av sin chef att åka, med villkoret att hon skulle jobba på distans under dessa veckor. Ansökan om uppsägning skulle de kunna riva senare. 

– Men precis innan jag skulle åka fick jag besked om att uppsägningen inte gick att dra tillbaka. De hade kunnat riva den, men valde att inte göra det.

undefined
Karin Granberg anser att hon blev lurad och är besviken på arbetsgivaren. "Anledningen till att jag berättar är för att jag är förvånad över personalpolitiken."

Så plötsligt var Karin Granberg arbetslös. 

– Jag blev chockad, fick blödande magsår och blev deprimerad. Sedan blev jag arg.

Så kom ett nytt erbjudande om ett avtal med sämre villkor från Region Västerbotten.

Istället för att tacka ja valde hon att söka en fast anställning inom Region Norrbotten.

– Jag kände mig lurad, sviken och nu mest förvånad. Jag ville verkligen bara fortsätta mitt jobb på Erikslids hälsocentral. Jag har ännu inte fått svar på varför de gjorde såhär. Det är bara tystnad. Men det går ingen nöd på mig. Det drabbar patienterna att regionen väljer att inte behålla personal som är lojal och arbetar för befolkningens bästa.

undefined
"Det finns alltid något gott med det som sker. Kanske slipper jag en hjärtinfarkt och stress nu", säger Karin Granberg.

Cecilia Nordenson, ordförande i Västerbottens läns läkareförening, är skarpt kritisk till det som skett. Facket har varit involverat i tvisten.

– Det är ett anmärkningsvärt förfarande. Medarbetaren har varit överens med närmaste chef och det gäller sedan inte. Plötsligt existerade inte den ansökta tjänstledigheten. Jag upplever det som taskspel, att de erbjuder henne att gå tillbaka på nåder med sämre lön.

Hon påpekar att Karin Granberg var en av de bäst betalda distriktsläkarna.

– Men hon är också en av de mest erfarna och breda distriktläkarna.

Hon beklagar Region Västerbotten och gratulerar Region Norrbotten.

– Agerandet är svårförståeligt när det råder skriande, akut behov av distriktläkare i norra länsdelen. Arbetsgivaren kan inte småsnåla och behandla kompetenta doktorer så här.

undefined
Cecilia Nordenson, ordförande för Västerbottens läkareförening.

I dagsläget finns nästan 15 fast anställda läkare på hälsocentralerna i norra länsdelen. Antalet grundtjänster är drygt 43.

– Även det är för få tjänster i förhållande till befolkningen egentligen. De skulle behöva vara 50 procent fler minst för att ge Skellefteborna bra vård, säger hon.

Vad har de gett för förklaring till agerandet?

– De anser att de inte gör fel.

Har arbetsgivaren gjort så här i andra fall?

– Vi upplever att de ofta går ut med låga lönebud vid anställning. De ligger ofta flera tusen lägre än oss och vi utgår från samma löneunderlag när vi gör våra beräkningar.

undefined
Enligt Karin Granberg fick en annan läkare ledigt för att resa iväg. "Jag har svårt att förstå godtyckligheten", säger hon.

Daniel Strömberg, förhandlingschef vid regionen, vill inte kommentera fallet.

– Vi har en pågående tvist gälla en medarbetare i Skellefteå och medan den pågår har jag svårt att kommentera innehållet.

Facket anser att det förekommit taskspel. Hur vill du kommentera det?

– Det får stå för dem. Det är inte vår uppfattning.

De säger att ni försöker pressa lönerna för läkarna. Kommentar till det?

– Generellt tycker vi att vi har konkurrenskraftiga löner.

undefined
Daniel Strömberg vill inte kommentera tvisten.

Hur ser du på att en erfaren distriktsläkare lämnar norra delen av länet när det råder akut distriktsläkarbrist?

– Jag kan inte kommentera ärendet. Däremot har vi en annan uppfattning av situationen.

Vad vill du säga till Skellefteås befolkning som blir av med en erfaren läkare som i bästa fall täcks upp av en stafettläkare?

– Region Västerbotten gör flera olika insatser för att trygga kompetensförsörjningen, men det är en annan fråga än tvisten.

HR-chef Kia Ronnhed påpekar att HR inte sätter löner.

– Vi följer den lönepolitiska inriktningen vi har. Sedan sätter respektive chef lön.

– Vi vill inte tappa någon, oavsett var man jobbar. Vi tycker alltid att det är tråkigt om någon går, men i det här fallet känner jag inte till bakgrunden.

Finns det något hinder för att dra tillbaka en uppsägning?

– Det måste man bedöma från fall till fall. 

Vilka anledningar kan finnas?

– Jag vill inte spekulera i det.

Karin Granberg

Har arbetat på Erikslids hälsocentral sedan 2014.

Är specialist i allmänmedicin och företagshälsovård.

Hon är även känd som Skellefteå AIK:s läkare.

Sedan 2019 syns hon i TV-rutan i Fråga doktorn.

Medicinskt ansvarig för tv-programmet Robinson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!