Känn rytmen - mycket verkstad men ingen stress

i fem år, visst kan få gnistan tillbaka. Det enda som krävs är tid, intresse, massor av tålamod och ännu mera tid.

Betong kan användas till så mycket. Det vet CH, Christoffer Lindberg.

Betong kan användas till så mycket. Det vet CH, Christoffer Lindberg.

Foto: Norran

Skellefteå2019-03-02 09:00
undefined
Helena Hägg ser till att bilens kupé får en rejäl uppfräschning.

Det är bara att erkänna. Somliga (Norrans reportageteam till exempel) har vid ett flertal tillfällen setts stå med näsorna pressade mot fönsterglaset för att försöka utröna vad det egentligen är som pågår därinne.

Adressen är Vretgatan 3 i Skellefteå, men enklast är nog att säga att Levande verkstad finns på samma gård som Pingstkyrkans Second handbutik.

Här jobbas det fem dagar i veckan. Det kallas för daglig verksamhet, drivs av kommunen, och den som en gång har börjat arbeta här kan räkna med att förbli ung nästan för evigt.

- Här jobbar tio personer och de är från 20 år och uppåt, berättar Annika Lindgren Eder.

Annika plockar ut ett ljuvligt doftande surdegsbröd ur ugnen och apropå ålder:

"Nej, nu får det räcka med blåbär."

- Den 31 januari fyller jag 58, berättar Hannu Nikula som både kan svarva rotfrukter till lunch och svetsa ihop galler till grilltunnor och fjärilar av gamla hästskor, bland mycket annat. Idag dekorerar han den egna födelsedagstårtan som alla ska bli bjudna på.

- Nej, nu får det räcka med blåbär, säger Hannu bestämt och ställer ner burken på bordet.

- Tårtbottnarna bakade vi igår, tillägger Eva Lundmark som assisterar med gladpackrullen.

- Levande verkstad bygger på antroposofernas läkepedagogik/socialterapi där man ser till hela människan; den fysiska kroppen, det själsliga och det andliga. Vår arbetsmetod bygger på att hela människan behöver aktiveras och stärkas för att vara i balans och därför arbetar vi med tanke, känsla och vilja hos var och en av oss. Den som arbetar här får lära sig oerhört mycket, alla kan vi lära oss av varandra, oavsett vem vi är eller varför vi är här. Vi verkar genom varandra, berättar Cathrine Pantzare.

undefined
Här ska rosorna sitta. Johanna Berglund och Elin Lundqvist Burlin hjälps åt med provdockan som ska bära upp en klänning av papper.
undefined
Hannu Nikula kan svetsa det mesta.
undefined
Cathrine Pantzare erbjuder rytmisk massage som är en antroposofisk massage för att harmonisera och balansera upp det rytmiska systemet i kroppen.
undefined
Betong kan användas till så mycket. Det vet CH, Christoffer Lindberg.
undefined
Cathrine Pantzare och Robert Adamsson Johansson mäter upp ingredienser till en ny sats ringblomssalva.
undefined
Till sommaren kommer gräsklipparen garanterat att fungera. Det ska Anton Andersson se till.

- Vi arbetar med återbruk, ekologiskt, och utifrån ett helhetsperspektiv inom miljöfrågan och tänker att vi ska miljöcertifiera oss. Vi har en kille, Mikael, som jobbar med att sortera och köra skräp flera dagar i veckan. Här arbetar vi med hantverk av alla slag, lagar mat, ägnar oss åt ekologisk odling, tar tillvara det

som växer i skog och mark och följer årstidernas naturliga rytm.

Och så är det ytterligare en sak - en mycket viktig sådan - som inte får glömmas bort: Att inte ha bråttom. Jäkt existerar inte innanför dessa väggar. Ta

"Ibland rengör jag utsidan också. Jag får se om jag hinner med det idag."

Helena Hägg till exempel. Just denna dag ägnar hon sig åt bilvård. Golv och säten ska dammsugas noga, liksom området på och omkring instrumentbrädan.

- Ibland rengör jag utsidan också. Jag får se om jag hinner med det idag.

Helena gillar alla typer av bilar. Hon jobbar fyra dagar i veckan och i hennes arbetsschema ingår även att studera ordförståelse och teckenspråk.

- Jag trivs jättebra här.

Om hennes jobbarkompis Anton Andersson ska få till lite mer än en gnista i ovan nämnda gräsklippare, då får mekandet lov att ta den tid det tar. Det är rost som ska bort, det är delar som ska poleras, det är en motor som ska återupplivas från en nära-döden-upplevelse som pågått i flera år. Men så småningom, som ju alla säkert vet, så blir det grönt igen.

- Då ska vi använda klipparen när vi klipper gräset runt vår jordkällare, förklarar Anton.

Källaren är förstås till för förvaring av de egenodlade grönsakerna och rotfrukterna.

I verkstadens egen butik finns allt från en luftig ängel i luffarslöjd med pärlor på till flaskor med egentillverkad massageolja vars ingredienser plockats i skogen.

Massageolja är exakt vad de tio behöver på jobbet, för varje måndag är det terapidag. Det är då kroppen ska må extra gott och själen ännu bättre med hjälp av sådant som rytmisk massage enligt Hauscka/Wegman och terapeutiska fotbad.

Det är inte bara årstiderna och att äta mat efter säsong som ger struktur åt vardagen, året är också indelat i bestämda arbetsperioder. Nu på vintern ägnas mycket tid åt olika typer av hantverk. När snön smält bort drar odlingssäsongen igång igen, verkstaden har ett eget trädgårdsland. Sedan kommer sommaren då det ska samlas in material från naturen - från björklöv till drivved och vackra stenar. Hösten är skördetid, då är det är dags att plocka fram mustpressen och att tänka på sådant som syltning och konservering.

Varje dag tillagas dagens lunch. Visst serveras det både köttbullar, älgbiffar och surströmming, men fokus ligger alltid på det vegetariska. Veckomatsedeln är skapad för att ge tillvaron ordning och struktur. På måndagarna serveras det alltid ris, tisdag blir det pasta, onsdag potatis, på torsdagarna äts det alltid soppa och på fredag är det dags att äta buffé av det som blivit över under veckan. Varje fredag görs det utflykter för att följa naturens rytm, men också för att hämta in det naturen har att bidra med. Under vinterns kallaste månader uteblir utflykterna och arbetet sker inomhus.

Den som vill försöka förstå vad ordet "självhushåll" innebär i praktiken i form av handens kunnande, den har mycket att lära av Levande verkstad. Allt de själva behöver, från te till mjölksyrade morötter, från diskmedel till hårschampo, det tillverkar de själva.

Recept, våg och en påse med finfördelad ekologisk bivax plockas fram när det är dags för Robert Adamsson Johansson att tillverka ekologisk ringblomssalva och

lypsyl.

Samtidigt, bara två bord bort, pågår skapandet av det som ska bli en del av en konstutställning som planeras till hösten. En provdocka utgör stommen till den klänning av papper som Johanna Berglund håller på att tillverka. Johanna har själv gjort skissen hon arbetar efter. Den visar att klänningslivet ska dekoreras med rosor som också ska tillverkas av papper. Men inte vilket papper som helst: Kaffefilter ska det vara.

undefined
Hannu Nikula är klar med födelsedagstårtan som är fylld med både hallon och blåbär.
Levande verkstad

Drivs: Enligt LSS, Lagen om särskilt stöd för att skapa arbete åt personer med olika typer av funktionshinder.

Bakgrund: Levande verkstad kallades tidigare Linnéa verkstäder och tillhörde Linnea Omsorg, en antroposofisk privat organisation. För tre år sedan togs verksamheten över av Skellefteå kommun.

Här arbetar: Tio brukare och sex personer som leder arbetet, varav två på heltid.

Butiken: Hålls öppen några timmar två dagar i veckan, måndag och onsdag.

Återbrukar: Allt som går att återbruka, till exempel hästskor, tyger och gamla lastpallar som kan användas till mycket, bland annat till bordsskivor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!