Här kan du läsa mer om rättsfallet där en Skelleftebo, som vittne vid en pågående rättegång förra veckan, tog på sig skulden för ett brott:
Efter Skelleftepolisens knarkblåsning: Förhördes i rätten som vittne – tog på sig skuldenAtt ett vittne ska hålla sig till sanningen är en mycket viktig del för att rättsväsendet ska fungera. Det är därför ett vittne avlägger en så kallad vittnesed, där vittnet försäkrar att tala sanning och inte medvetet tiga eller ljuga om någonting.
Annars kan en åklagare väcka åtal för mened. Det ska gå att bevisa att vittnet lämnat osanna uppgifter eller medvetet förtigit sanningen samt att uppgifterna haft betydelse för sakens utredning och bedömning.
Två åklagare samt Skellefteå tingsrätt anser att Skelleftebon, som i sitt vittnesmål tog på sig skulden för försök till narkotikabrott som en 30-årig man dömts för, har hittat på sin historia.
Kan det sluta med åtal för mened?
– Jag vill inte uttala mig om detta dels för att domen ska ha vunnit laga kraft, dels för att det i så fall blir en annan åklagare som tar det ärendet, svarar åklagare Andreas Nyberg.
Här kan du läsa om rättsfall i Skellefteå som handlat om misstänkt mened, vad som kan ligga bakom lögner från vittnen och olika brott som hotar rättssäkerheten:
Pistoldramat utanför restaurangen i Skellefteå: Därför ljög 24-åringen om vapnetPolisen om hoten mot brottsoffer och vittnen: ”Finns ofta en personlig relation”Här är brotten som hotar rättssäkerheten: Förvanska bevis kan ge två års fängelse