Jan Moström, vd på LKAB, berättar att Lorentz Andersson var otroligt viktig i Bolidens överlevnad under åren 2000 till 2001, då bolaget var oerhört nära konkurs.
– Han var djupt engagerad och gjorde ett stort jobb för att säkerställa att Boliden överlevde som företag. Han var med i en mindre kärna som jobbade intensivt med att säkerställa att Boliden skulle överleva, säger han till Norran.
Lorentz Andersson hade kompetensen, kunskapen att koppla ihop människor och framför allt att få fram förutsättningar för att skapa en rekonstruktion där lån omförhandlades, fortsätter han. Han jobbade i bakgrunden för att få fram kapital för att Boliden kunde fortsätta.
– Han jobbade på olika plan. Han var väldigt engagerad både som kommunalråd och som en stark kraft inom Skellefteå kraft så att de kunde genomföra det här.
Han säger att Boliden var i ett så enormt dåligt skick under vintern 2000/2001 och att det var oerhört nära att bolaget gick i konkurs.
– Jag jobbade åt kommunen men Lorents Burman släppte mig så att jag kunde gå rakt över till Boliden sommaren 2000, säger han.
Det var en tung grupp som ingick i kärnan för att rädda Boliden, berättar han. Det var Anders Sundström, som var arbetsmarknadsminister och näringsminister i Göran Perssons regering, industrimannen Carl Bennet – och Lorentz Andersson.
– De gjorde det möjligt för oss som satt som operativ ledning i Boliden. Jag kan inte tänka mig att Boliden skulle ha överlevt utan honom, säger han och fortsätter:
– Konsekvenserna hade varit oöverskådliga om Boliden hade gått i konkurs, och det var fruktansvärt, fruktansvärt nära. Det var verkligen darrigt då.
När han funderar på hur han bäst kan beskriva Lorentz Andersson så landar det i att "han var en samhällsmedborgare som brann för samhället".
– Det är ett tråkigt besked. Jag uppskattade mycket att jobba med Lorentz. Han var rak och tydlig och väldigt lätt att arbeta med. Vi höll kontakt alla de här åren, tyvärr hade jag liten kontakt med honom efter att jag lämnade Boliden, säger han.
Anders Sundström var kommunalråd i Piteå under samma tid som Lorentz Andersson hade samma post i Skellefteå. Därefter blev han statsråd medan Lorentz Andersson gick vidare till posten som landshövding.
– Vi har känt varandra hela livet, säger han till Norran när han nås av beskedet om Lorentz Anderssons bortgång.
– Det är verkligen tråkigt. Det är en stor sorg, han var en betydelsefull person.
De båda satt tillsammans i partistyrelsen under 1990-talet, fortsätter han.
– Vi har haft många fajter tillsammans för norra Sverige, det kan jag säga.
I större sammanhang är han mest känd för sin kraftfulla fajt för ett rättvist skatteutjämningssystem på riksnivå, fortsätter han.
– Han var väldigt engagerad för att levnadsvillkoren skulle vara lika i hela landet.
Även han vittnar om Lorentz Anderssons stora del i räddningsinsatsen av Boliden. Då satt Anders Sundström som vice ordförande i Bolidens styrelse.
Han berättar att Lorentz Andersson förhandlade fram en rekonstruktion av hela låneportföljen med 28 banker runtom i världen som Boliden hade skuld i, samt en nyemission. Han fick på så sätt in två miljarder kronor.
– Utan rekontruktionen hade den gruvboom vi ser i dag inte blivit av. För att den nuvarande gruvboomen skulle komma var det en absolut förutsättning. Infrastrukturen var viktig.
– Anrikningsverket i Boliden, Aitik och i Gällivare är nycklar till att starta och hålla igång gruvor. Sedan har vi också all kompetens och kunnande som finns.
Men han säger att Lorentz Andersson även var väldigt delaktig för att rädda Swedbank från konkurs 2008 då han satt som ordförande i Sparbanksstiftelsen Norrland. Då var Anders Sundström vd för Folksam.
– Han har gjort många räddningsaktioner, säger han.
Också den stora aktivitet som händer med Northvolt i Skellefteå beror på att Skellefteå under långt tid varit en välskött och välfungerande kommun, fortsätter han. Och han upplever att Lorents Burman har fört Lorentz Anderssons tradition vidare.
– Det är väldigt tråkigt att han är borta, Lorentz har betytt väldigt mycket.
En annan sak som hade betydelse för etableringen är att länsstyrelsen i Västerbotten har en stor kunskap om industrin och dess villkor, en prägel som Lorentz Andersson satt, fortsätter han.
– Jag kommer ihåg att han sa när han blev landshövding att "nu har jag bestämt att alla beslut som går emot en sökande vill jag ha föredragna för mig innan respektive tjänsteman fattade beslut om detta".
Därför låg det ett väldigt tryck på tjänstemännen när det handlade om miljöprövningsärenden och strandskydd, fortsätter han. Och den kulturen han så tydligt befäste i länsstyrelsen sitter kvar i väggarna där fortfarande.
– Den kulturen som han satte på länsstyrelsen där var oerhört betydelsefull när Northvolt etablerade sig i Skellefteå. Det vet jag eftersom jag satt med i ledningsgruppen på Northvolt då, säger han.
– Norra Sverige har förlorat en väldigt viktig röst och en person som betytt mycket för väldigt många människor – också för mig.