Ibrahim Baylan menar att det är tillgången till ren energi, politiker och en industri som är på tårna som skapat grunden till den positiva utvecklingen som nu sker i Norr- och Västerbotten.
– En viktig framgångsfaktor som finns här i norr är man är man är bra på inkludering. Man måste få med sig folk på en så stor förändring som sker här. Människan måste se att hen har en plats i förändringen, säger Ibrahim Baylan.
En av de frågor som han engagerat sig i är olika typer av tillståndsprocesser.
– De har blivit alldeles för byråkratiska. Det är till exempel inte rimligt att det ska ta 8-10 år innan man får tillstånd för en ny ledning på stamnätet för el.
Han berättar också om en ny utredning som regeringen beställt och som startar den 1 april. Den handlar om hur man ska öka möjligheterna till hållbar utvinning av mineral och metaller från sekundära resurser.
En annan av talarna på Bizbuz var Peter Larsson, regeringens samordnare för etableringar i norra Sverige. Han konstaterar att många regelverk utgör en bromskloss för utvecklingen.
– Det är nu inte så konstigt eftersom dessa bygger på historiska data och den uppkomna situationen här i norr har gått så snabbt att det inte finns med i några långtidsplaner, säger han.
Han visar en karta där Sverige är upp och ner.
– Nord har nu blivit det nya syd. Men det är många som inte hängt med hur stort det här kan bli och det gäller också för människor som bor i Norr- och Västerbotten.
Han betonar vikten av att man ser till att skapa en bred arbetsmarknad som inte bara består av arbete i de nya industrierna som växer fram.
– Om man lyckas med det sticker jag ut hakan och säger att befolkningen i Norr- och Västerbotten kan ha ökat med 100 000 invånare om 10-15 år, tror Peter Larsson
Under dagen presenterades också satsningar som görs inom basindustrin. Bland annat berättade Fredrik Jonsson, affärsområdeschef hos Skellefteå Kraft och OKQ8:s kommunikationschef Karin Hellgren om hur de tillsammans kommer att etablera supersnabbladdare på 400 av OKQ8:s stationer runt om i landet.
– Vi arbetar nu för fullt med att välja rätt teknik för detta och under hösten ska vi installera supersnabbladdare på 14 stationer och nästa år räknar vi med att installera detta på en station i veckan, berättar Fredrik Jonsson.
Det kommer i första skedet att handla om laddare med en effekt på 150 kW.
– Sedan får framtiden utvisa om det behövs ännu snabbare laddare.
Arbetskraftsförsörjningen var en fråga som återkom vid ett antal gånger under dagen.
– Vi har valt att inte söka efter yrkesgrupper utan efter människor. Med den strategin har vi bland annat fått otroligt mycket fler kvinnor än tidigare. Dessutom satsar vi hårt på att de som arbetar hos oss ska trivas så att de väljer att stanna kvar i företaget. Det har vi lyckats riktigt bra med men allt detta är ju färskvara, säger Olov Martinson, platschef hos Martinsons i Bygdsiljum.
Linn Andersson, platschef vid Boliden Rönnskär, berättade bland annat om deras färska lansering av grön koppar. Boliden vill sätta en standard för gruv- och metallindustrin och vara banbrytande för metaller med lågt koldioxidavtryck.
– Boliden erbjuder nu två separata gröna kopparprodukter som produceras med väsentligt lägre koldioxidavtryck än det globala genomsnittet, berättar Linn Andersson.