Som sommarföretagare får du ett stipendium av Skellefteå kommun, och några veckor med handledning för att förvandla din idé till verklighet. Kalle Lundvik är en av ungdomarna som driver ett sommarföretag i år. När Norran kommer hem till honom en regnig förmiddag ligger det en demonterad telefon på hans skrivbord. Han förklarar att skärmen ska bytas, och plockar fram den gamla. Mycket riktigt är den sprucken på flera ställen.
Bland sommarföretagen i år finns det konst, fika, bilar, mopeder, och mycket annat, men just mobiltelefoner är Kalles grej. Han berättar att han har varit intresserad av dem i snart fem år. Under den tiden har han lärt sig att reparera dem.
– Jag har tittat mycket på Youtube, men jag har också flera i familjen som är bra på teknologi som jag kunnat lära mig av, säger han.
Hur bestämde du dig för att starta ett sommarföretag?
– Det började närma sig sommarjobb, men jag ville inte vara anställd. Fanns det en möjlighet att jag fick bestämma allt jag gör, då ville jag ta den. Jag har snackat om att reparera telefoner ett tag, så jag tänkte att jag kunde sätta igång med det, berättar Kalle och fortsätter:
– Vi fick en presentation om sommarföretaget i skolan och då ansökte jag den dagen, sedan var det bara tur att jag kom in.
Sommarföretaget är ett projekt i sammarbete med Rookie Startups och pågår i ungefär fyra veckor. Efter det får företagarna fortsätta själva om de vill det.
Tycker du att det är kort tid att ha ett företag över sommaren?
– Ja, det tycker jag. För mig tog det två veckor att sätta igång. Flera jag kände där hann inte ens börja sälja, så de var tvungna att komma på något annat snabbt.
Norran har tidigare rapporterat om en annan sommarföretagare som tänkte sälja fisk men avråddes av kommunen och fick ändra sina planer.
– Men det är fantastiskt att man får fortsätta med företaget även efter tiden vi hade, jag ska fortsätta med mitt företag i höst, tillägger Kalle Lundvik.
Kalle berättar att det var lite likt att gå skolan när de hade handledningen. De började klockan nio, jobbade med sina företag och lyssnade på föreläsningar.
– Vi gjorde också övningar. Handledaren tyckte det var viktigt att saker skulle vara roliga och utmanande. I en övning vi gjorde fick man en penna och sen skulle man försöka byta till sig bättre saker ute på stan.
– Jag lär mig mycket av företaget. Både ekonomiskt men också att prata med människor, avslutar Kalle Lundvik.