Alla med kommunalt vatten omfattas av förbudet. Även vattenföreningar anslutna till kommunalt vatten berörs.
Beslutet innebär att boende i de berörda områdena inte får använda det kommunala vattnet för att vattna gräsmattor, tvätta sin bil eller fylla pooler och badtunnor.
Mattias Lindkvist är enhetschef för dricksvattenproduktionen på Vatten och avfall vid Skellefteå kommun.
– Det handlar om ett antal vattenläckor och underhållsarbete men också delvis om hushållens förbrukning till följd av de höga temperaturerna som har påverkat läget. Förbrukningen har varit så hög att vi märkte att vattennivåerna sjönk i våra vattenreservoarer, säger han.
Kommer ni på något sätt att kontrollera att hushållen följer bevattningsförbudet?
– Nej, det är inte möjligt, det handlar om att alla får vara lite eftertänksamma vad man använder sitt dricksvatten till.
Bevattningsförbudet gäller från och med torsdagen fram till måndag den tredje juni. Finns det risk att det kommer att förlängas?
– Det tror vi inte, men det är svårt att förutse. Vi följer läget, och vi ser rätt snabbt om nivåerna i våra reservoarer ökar, säger han.
Stefan Andonov är driftledare på Dricksvattenenheten i Skellefteå kommun. Han följer vattennivåerna och understryker att det inte är ett akut problem. Tillfälliga bevattningsförbud är en vanlig åtgärd under sommarhalvåret.
– Det är inget stort bekymmer eller akut problem. Vi genomför åtgärden för att återställa balansen i reservoarerna. Om vi inte skulle ha gjort det här så skulle det inte hota dricksvattennivåerna på något sätt, utan vi gör det mest för att återställa systemet, säger han.
Vattenreservoarernas har främst två centrala funktioner, enligt Stefan Andonov.
– Det är delvis att säkerställa vattentrycket i det kommunala vattennätet, att hushållen får ett bra tryck i när man sätter på kranen. Sen fungerar reservoarerna som en buffert om dricksvattnet skulle ta slut eller av någon anledning inte gå att använda, säger han.
Kommunen har även kontaktat lokala företag och industrier och bett dem att vara återhållsamma med vattnet.
– Industrier är i regel storförbrukare av vatten, så det är självklart att vi hör av oss till dem så att de kanske sparar in det vatten de kan. Vi har en ganska bra dialog med flera företag, säger Stefan Andonov, driftledare.
Berörda områden
- Sörböle
- Sunnanå
- Anderstorp
- Centrala Skellefteå
- Norrböle
- Hedensbyn
- Sjungande dalen
- Degerbyn
- Mobacken
- Myckle
- Medle
- Bergsbyn
- Ursviken
- Skelleftehamn
- Stackgrönnan
- Örviken
- Kåge
- Ersmark
- Kusmark
- Ostvik
- Boviken
- Drängsmark