Krisplanen presenterades vid en extrainsatt presskonferens i stadshuset på tisdagseftermiddagen. Kartläggningen ska ligga till grund för aktiviteter från kommunen och insatser från andra aktörer som stat och region.
– Vi vill kartlägga hur olika aktörer eventuellt kan bidra till att mildra smällen för de företag som riskerar att drabbas av konkursen, säger Lorents Burman (S), kommunstyrelsens ordförande.
Läget för de drabbade bolagen är tufft, menar han.
– De entreprenörer och de företag som på olika sätt påverkas ekonomiskt och på andra sätt. Det här känner vi starkt med naturligtvis, säger Lorents Burman, och tillade att kommunen följer utvecklingen väldigt noggrant.
Kommunen uppmanar företag som har affärsrelationer att ta kontakt med näringslivskontoret.
– Många lokala företag har gått in med själ och hjärta för att stötta utbyggnaden av batterifabriken. Risken att inte få betalt för sina fordringar skapar förstås oro och frågor, säger Anja Palm, näringslivschef på Skellefteå kommun.
Hon berättade att kommunen bara den senaste veckan har varit i kontakt med ett 40-tal bolag som har eller har haft uppdrag på Northvolt-området.
Fredrik Andersson, ordförande för Byggföretagen, deltog också vid presskonferensen. Han flaggade för att konkursbeskedet kan få dystra konsekvenser för flera bolag.
– Många av våra medlemmar drabbas hårt av dagens konkurs. Det kan absolut leda till varsel eller en del konkurser, det ska man inte sticka under stol med.
Kommunen uppmanar leverantörer med fordringar på Northvolt att kontakta konkursförvaltaren vid Stockholms tingsrätt.
Fakta
Tre fokusområden för Skellefteå kommun i Northvoltkrisen:
• Stöd till underleverantörer som drabbas i dialog med olika arbetsgivarorganisationer, branschråd och direkt med drabbade bolag.
• Matchningsaktiviteter för att det redan existerande näringslivet som har rekryteringsbehov.
• Uppmärksamma, hylla och möta det starka näringsliv som finns och är grunden för Skellefteås utveckling, och fånga upp alla bra idéer som finns i näringslivet.