Många jublade över regeringens och Folkhälsomyndighetens besked på torsdagsmorgonen om att pandemin nu går in i en ny fas. Handeln och utelivet kan återgå till det normala, arrangörer av kultur- och idrottsarrangörer kan äntligen andas ut och arbetsplatser kan välkomna tillbaka anställda som har arbetat hemifrån.
-----
På Sara kulturhus har mycket behövt ställas in eller skjutas upp den senaste tiden. Nu laddar man i stället för att kunna fylla huset med besökare igen.
– Det här är en riktigt bra arbetsdag, det har varit lättnad, kramar och lite glädjetårar. Nu har vi blivit testade nog, det är en kris som har passerat, säger Sofia Andersson Lundberg, programchef på Sara kulturhus.
Nu ser hon fram emot att kunna planera utan att behöva ta hänsyn till restriktioner.
– Det är mycket på gång, det kommer att vara mer framöver än vad vi hade i höst. Vi har mycket att göra och det känns såklart väldigt roligt!
-----
Skellefteå Buss ser fram emot att välkomna resenärerna igen, speciellt eftersom det utökade lokaltrafikprogrammet väntas klubbas i kommunfullmäktige nästa vecka.
– Det är klart att det är bra att restriktionerna hävs. Anhörigkarantänen har påverkat hur många chaufförer vi har tillgång till och det har varit svårt att pussla ihop trafiken. Rent konkret kommer resenärer märka av att vi öppnar upp för passage via framdörren igen och munskyddskravet slopas, berättar vd:n Maria Larsson och fortsätter:
– Däremot kommer vi fortsätta att vara noggranna med renhållning och att jobba med att undvika trängsel. Givetvis är inte smittspridningen över i och med det här.
-----
Restauranger behöver inte längre stänga klockan 23.00 med upphörd alkoholservering klockan 22.30. Dessutom slopas avstånd mellan sällskap – som bara fått uppgå till åtta personer. Beskedet välkomnas av O'learys ägare Mohammad Omayrat.
– Det känns som att vi ska fira det här. Det känns så bra. Det är de begränsade öppettiderna som har påverkat oss mest, men även att vi har behövt ha ett begränsat antal kunder. Vi har missat stora bokningar från företag och annat. Det känns roligt att det blir normalt igen. Vi blir inte lika bundna utan kan vara lite mer fria, säger han.
Hur har det gått att upprätthålla restriktionerna?
– Folk har vant sig. Det har ju gått två år. Det var jobbigare i början men de samarbetar bra så det har gått smidigt. Vissa sportevenemang har vi inte kunnat visa på grund av begränsningarna men folk har haft förståelse för det.
Även Rustiques vd Nadia Wallmark gläds åt regeringens och Folkhälsomyndighetens besked.
– Det känns fantastiskt. Det var jobbigt när locket lades på och restriktionerna infördes igen, men nu är locket av. Det går snabbt i svängarna!
Hur ser planerna ut för er nu?
– Vi kommer att öppna upp som vanligt nästa vecka. Middagsmässigt blir det ingen större skillnad, där har vi kunnat köra på ungefär som vanligt.
Däremot kommer nattklubben, som behövt hållas stängd, att slå upp dörrarna nästa helg. På fredagen välkomnas 20-plussarna och på lördagen är åldersgränsen 25.
– Och framöver kommer vi också att återgå till att ha nattklubb med 40-årsgräns den sista fredagen varje månad.
-----
På Visit Skellefteå var det enligt vd Maria Broman feststämning efter morgonens presskonferens.
– Det var faktiskt det, det här var ett otroligt efterlängtat besked. Hela besöksnäringen har haft det tufft under lång tid, nu ser vi fram emot 2022.
Inte minst är hon glad över att kunna välkomna norrmännen tillbaka till Skellefteå.
– 2019 hade vi 94 000 norska gästnätter, 2020 var det 2 500. 2021 kunde de komma till en viss del men inte under hela sommaren, säger Maria Broman och fortsätter:
– Sedan är såklart alla andra också välkomna. Det finns ett stort intresse kring Skellefteå, intresset har aldrig varit så stort nationellt eller internationellt.
-----
Skellefteå pastorat har fortsatt med gudstjänster som vanligt men pausat övriga arrangemang och väntat med terminstarten för barn, ungdomar, körer och annat.
– Jag har kallat ihop vår beredskapsgrupp för ett möte nästa vecka där vi ska planera hur vi lägger upp det här. Det är som FHM säger, att iaktta smittoläget och fortsätta vara försiktig med äldre åldersgrupper. Vi får tänka successivt, det får hellre bli hållbart så vi får tänka två vändor innan vi beslutar någonting, Vi måste hantera personalen på ett klokt sätt, som kyrka måste vi exempelvis kunna garantera att vi kan ha begravningar, säger kyrkoherde Ulrika Markgren.
Hon tror att torsdagens besked väcker en längtan och förväntan hos människor.
– Naturligtvis finns det en glädje i att kunna mötas igen, även för kyrkan att kunna öppna upp sin verksamhet. Vi har levt med en pandemi i två års tid och det är mycket vi har fått sätta på paus. Det finns ett enormt behov av fysiska kontakter och att mötas, ensam är inte stark.
-----
För Skellefteås unga innebär det här förhoppningsvis ett normalt studentfirande – och på fritidsgårdarna kan arrangemang genomföras för första gången på länge.
– Fritidsgårdarna har tagit hänsyn till kvadratmetersreglerna men nu släpper de på som vanligt så det blir öppet för fler besökare. Det har de säkert längtat efter, att få träffas i verkligheten är lite trevligare än över datorn, säger Berit Markstedt, avdelningschef på kultur- och fritidskontoret vid Skellefteå kommun.
Hon berättar att Eddahallen nu slopar kravet på digital bokning och att begränsa insläppen varje timme.
– Däremot kommer de fortsätta att utveckla att man ska kunna köpa biljett digitalt. Det känns rätt i tiden.
Lista
Här är listan över alla restriktioner som försvinner den 9 februari:
Vid fler än 50 ska även vaccinationsbevis användas.
För mässor inomhus med fler än 50 deltagare krävs vaccinationsbevis.
Offentliga tillställningar och mässor inomhus får maximalt ha 500 deltagare.
Kan tillställningen delas upp i sektioner gäller maxtaket per sektion.
Mässor behöver också beräkna maxantal deltagare utifrån kravet 10 kvadratmeter/person.
Vid religionsutövning kan deltagare anvisas ståplats
Restauranger ska stänga klockan 23. Alkoholservering upphör klockan 22.30.
Sällskap på restaurang får uppgå till högst åtta personer
Avståndet mellan sällskap ska uppgå till minst en meter.
På restauranger med uppträdande, till exempel konsert, är enbart sittande deltagare möjligt.
Tak på 20 personer för privata fester i hyrda lokaler
För minnesstunder vid begravningar är taket på 50 personer.
Affärer måste beräkna maxantal besökare utifrån kravet 10 kvadratmeter/person
10 kvadratmeter/person gäller även gym, bad, museer, konsthallar, och nöjesparker
Långväga kollektivtrafik ska så långt möjligt säkra att varje resenär har en sittplats.
Källa: Folkhälsomyndigheten