Jordbruksmaskin i nyckelroll

Med en tank om 28 000 liter utklassar den kapaciteten hos den sedvanliga tankbilen. ”Insåg i ett tidigt skede att det skulle krävas stora vattenmängder”, säger insatsledare Åke Dahlqvist.

Släckningsarbete med gödselspridaren under branden på Degermyran

Släckningsarbete med gödselspridaren under branden på Degermyran

Foto: Christian Mård

Skellefteå2019-08-01 08:07
undefined
Släckningsarbete med gödselspridaren under branden på Degermyran

Räddningstjänstens nya tilltag i kampen mot skogsbränder går via jordbruket. Gödselspridarens primära arbetsuppgift är att blöta upp och göra brandgator samt agera fördela vatten under pågående insats i skogen. Genom samarbetet med maskinägarna har Räddningstjänsten arbetat fram en prototyp som förvandlar gödselspridarens kopplingar för att passa Räddningstjänstens armatur.

Skarpt läge

Men i fredags, bara ett par dagar efter att man testat prototypen – gick samarbetet med maskinägarna från skrivbordsprodukt till skarpt läge sedan den omfattande branden startat på Degermyrans återvinningscentral. Styrkan som var först på plats fick börja med att begränsa området med grävmaskiner och grävde en brandgata. Och redan då kom gödselspridaren på tal när behovet av vattenförsörjning var stor.

– Vi insåg i ett tidigt skede att det skulle krävas stora vattenmängder för att få bukt med branden. En gödselspridare av den här dimensionen har en kapacitet på 28 000 liter vatten jämfört med tankbilarna vi färdas med som har 10 000 liter vatten i sig. Det blir ju nästan tre gånger så mycket, säger insatsledare Åke Dahlqvist vid Räddningstjänsten.

Effektivare

– Sedan har den en egen pump och kraftöverföring från traktorn vilket gör att man från öppet vattentag både kan fylla och tömma den på tre–fyra minuter. Att jämföra med våra bilar som kanske tar 10–15 minuter att fylla, säger han.

– Vi brukar prata om liter per minut som vi kan få på branden. Hur mycket vi spolar ut samt vilken tid det går åt att fylla upp för att kunna spola igen. Då får man fakta på hur mycket vatten man har tillgång till. Det är där det blir jättestor skillnad, säger han.

– Och eftersom det finns ett vattentag på Degermyran så kunde vi spola nästintill oavbrutet på elden.

undefined
Maskinägare Martin Marklund på Strema i samarbete med räddningstjänsten när prototypen demonstrerades på Stämningsgården.

Trots att branden numera anses vara släckt tror Åke att det dröjer innan allt blir som vanligt igen på Degermyran.

– Det har brunnit i över tre dygn och jag tror att lukterna kommer finnas kvar ett tag till då en bränd hög också luktar.

Kommer ni fortsätta använda gödselspridarna?

– Det tror jag absolut att det blir en fortsättning på. Vi är jättenöjda med resultatet som man åstadkommit. Det är av hemskt stort värde att kunna ha maskinerna på plats och hjälpa till, avslutar han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!