När Norran kommer på besök på en måndagseftermiddag så har Johan kört ugnarna sedan tidig morgon. De går för fullt sedan några timmar.
Johan är skogsmänniska och han ser en röd tråd i det han gör. Han fick köpa ett skogsskifte av grannen som ligger i anslutning till gården. En bit från kolugnarna, som ser ut som tvillingar, har han dessutom en egen såg. Johan försöker ta tillvara det mesta av skogen.
– Det är roligt att kunna följa produkter från början till slut.
Johan använder sig av björkved, men han funderar även på att göra försök med andra lövträd.
– Då det gäller kolgrillning och matlagning ska man hålla sig till lövträd. Kolen från björk har högt energivärde, lång brinntid och ger en jämn värme, konstaterar han.
Den kol han framställer kallas av många hantverkskol i och med att produktionen är småskalig och icke industriell. Den innehåller mindre vätska än den traditionella bulkprodukten som är storsäljare i de flesta butikerna. I och med att den är torrare så behövs inte heller någon tändvätska.
– Det gör också att smaken blir en annan på det man grillar, konstaterar Johan.
Sedan 2012 är Johan och familjen bosatt i Nyliden som ligger några kilometer norr om Skråmräsk på vägen mot Slut och Krångfors. En som inspirerat Johan är byagrannen Åke Asplund, som är en av de få som fortfarande kan anlägga en gammaldags kolmila. Han har också hjälpt Johan som referens under utvecklingen av den egna kolproduktionen.
Johan själv bestämde sig för att han ville prova, men då i form av en kolugn.
– Tanken från början var att bygga en kolugn för eget bruk men när den fungerade så pass bra och det fanns material över så blev det en till av bara farten.
Han fyller var och en med 1200 liter björkved med en fuktighetsgrad på 20 procent, totalt 2400 liter som ger ungefär 1400 liter kol.
2019 var den första egenproducerade kolpåsen klar. De första påsarna gick i stort till vänner och bekanta som också kunde ge återkoppling.
– Efter en bränning är det alltid spännande att dagen efter öppna och se resultatet och göra en utvärdering.
En normal eldning tar sex till åtta timmar och sedan behöver ugnen ett par timmar att brinna ut. Det innebär att Johan kan köra en laddning i varje ugn per dag – vintertid.
– Sommartid behöver ugnen längre tid att svalna.
2020 hade Johan kommit så långt at det var dags att lansera kolen som en produkt. Han planerade stå på marknader och hade kontakt med en restaurang. Pandemin gjorde att mycket inte blev av, men han säljer nu via en e-handlare i Skellefteå, och hoppas att saker och ting ska ta fart under 2021.
– Jag gillar att ha kontroll på hela kedjan från produktionen till försäljningen. Den försäljning jag gör själv gör att jag får feedback på produkten från återkommande kunder, säger Johan vars produkt har det enkla namnet ”Kol från Nyliden”.
Restprodukten, biokol, finns det ett allt större intresse för bland odlarna.
Johan tittar på olika kanaler och möjligheter att nå ut och det gör att han kommer att arbeta mer med kolningen framöver.
– Då det öppnas upp igen då kommer jag att vara redo. Det finns ett intresse ett köpa lokala produkter både hos restauranger och privatpersoner.