Jobbar vidare för att få förvar

Skellefteå kommun har inte släppt frågan om att få förvarsplatser för personer som ska avvisas eller utvisas i kommunen. Det stod klart vid tisdagens kommunfullmäktige.

Enligt Lorents Burman är Skellefteå fortfarande ett möjligt alternativ för byggnation av ett förvar.

Enligt Lorents Burman är Skellefteå fortfarande ett möjligt alternativ för byggnation av ett förvar.

Foto: Adam Wrafter/SvD/TT

Skellefteå2018-05-29 11:10
undefined
Enligt Lorents Burman är Skellefteå fortfarande ett möjligt alternativ för byggnation av ett förvar.

Migrationsverket har flaggat för att de kommuner man arbetar vidare med i norr är Luleå, Umeå, Boden och Östersund.

Fler förvarsplatser planeras

Skellefteå skulle också driva frågan om ett förvar i kommunen. Med tanke på det ville ledamoten Andreas Löwenhöök (M) veta vad kommunen har gjort för att få hit ett förvar och hur kommunen jobbar vidare med frågan.

”Jag får ont i mitt polishjärta när vi tvingas släppa personer”

– De långa transporterna till förvaret i Gävle belastar polismyndigheten och ett förvar skulle även innebära fler statliga jobb till Skellefteå, sa han.

Enligt kommunstyrelsens ordförande Lorents Burman (S) har man jobbat med frågan i ett års tid. Kommunen har haft samtal med Migrationsverket lokalt, regionalt och nationellt ett flertal gånger. Migrationsverket har även erbjudits en plats att bygga på.

Han konstaterade också att Skellefteå trots allt kan komma att bli aktuellt om någon av de andra städerna inte uppfyller kraven.

– Vi har inte släppt tanken på ett förvar utan fortsätter att bearbeta Migrationsverket, sa han.

Förvarsplatser

I dag har Migrationsverket totalt 357 förvarsplatser utplacerade på fem orter. Personer som inte har tillstånd att vistas i Sverige och ska avvisas eller utvisas kan i vissa fall tas i förvar. Förvar kan även användas om det är nödvändigt för att utreda någons rätt att vistas i landet eller om någons identitet är oklar. Beslut om att ta en person i förvar kan fattas av Migrationsverket, polisen och migrationsdomstolarna.

Källa: Migrationsverket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!