Jobbar treskift när patienterna kommer hem

När du kommer hem från sjukhuset står de beredda vid dörren. Direkt startar en utredning för att se om du klarar dig själv eller behöver mer stöd. Och de stannar dygnet runt tills de är klara.

Knut Erling B Jakobsen är relativt ny enhetschef för utredningsteamet.

Knut Erling B Jakobsen är relativt ny enhetschef för utredningsteamet.

Foto: Ulrika Nohlgren

Skellefteå2019-09-27 08:30
undefined
Teamet firar tioårsjubileum i år och enligt cheferna har andra kommuner anammat konceptet från Skellefteå, bland annat i Enköping och Östersund.

Utredningsteamet måste vara en av Skellefteå kommuns bäst bevarade hemligheter. Vanligtvis kommer invånarna i kontakt med dem ifall man har hemtjänst och skrivs ut från sjukhus till hemmet, exempelvis efter att man brutit benet eller fått en stroke.

Det ingår i utredningen att kartlägga hela dygnet.

undefined
Knut Erling B Jakobsen är relativt ny enhetschef för utredningsteamet.

Möts av två

Teamets uppdrag är att utreda vilket stöd personen behöver efter hemkomsten, om hen kan fortsätta ha hemtjänst eller behöver en plats på ett boende. Och utredningen startar omedelbart.

– Vi brukar säga att det är när man kliver ur taxin hemma. Två personal ur teamet möter upp vid dörren. De tittar exempelvis på hur man klarar att ta sig in, om man hittar nyckeln och hur man tar sig fram i hemmet, säger Knut Erling B Jakobsen, enhetschef.

Ibland stannar de några timmar, men det kan också handla om flera dagar – ja mer än en vecka om så behövs. Snittet ligger på fem dagar. Och utredningen pågår dygnet runt.

– Det ingår i utredningen att kartlägga hela dygnet, säger Katja Andersson, rehabchef.

Därför går de också treskift. Inom teamet finns ett 20-tal erfarna undersköterskor.

undefined
Katja Andersson har varit med sedan starten 2009.

Utreder behov av stöd

Personalen utreder hur allt fungerar i hemmiljön, om man kan lägga sig och ta sig upp ur sängen, hur toalettbesöken fungerar, om man fixar medicinering och egentligen allt som spelar roll för att man ska kunna fortsätta bo hemma.

– Oftast har personen hemtjänst sedan tidigare, men det är oklart om det efter sjukhusvistelsen finns ett ökat stödbehov, säger Knut Erling B Jakobsen.

I samråd med personen som bor där försöker man hitta lösningar. Redan på sjukhuset börjar man utreda behov av eventuella hjälpmedel som kan behövas. Dessa ska finnas på plats när patienterna kommer hem. Till hjälp har teamet en arbetsterapeut.

– Det handlar om att uppfylla de viktigaste behoven, såsom möjligheten att gå på toaletten, att äta och sova, säger Katja Andersson.

Teamet kan även utreda om det krävs bostadsanpassningar.

Sammanlagt hanterar de cirka 200 ärenden per år. Hittills i år är det 159 ärenden. Av de som utreds är det cirka 85 procent som klarar att fortsätta bo kvar hemma. Övriga kan få exempelvis boende eller avlider innan utredningen är färdig.

Teamet firar tioårsjubileum i år och enligt cheferna har andra kommuner anammat konceptet från Skellefteå, bland annat i Enköping och Östersund.

Exempel på situationer när teamet rycker ut

Om en person, som haft hemtjänst, hamnar på sjukhus och ska hem igen.

Det kan också handla om att något hänt i hemmet – och det inte funnits hemtjänst. Exempelvis om den ena i ett par hastigt dör och denna personen tagit hand om en sjuk maka eller make. Då utreds möjligheterna att bo kvar hemma.

Personer över 65 år, med tidigare LSS-beslut om assistans, som förlorat assistans eller inte får utökad assistans.

De kan även utreda om anhöriga behöver anhörigstöd.

Det kan även handla om personer med allvarligt missbruk där man inte vet hur personen kan klara av sitt boende.

Förutsättningen för att få en utredning är att detta beviljats av biståndshandläggare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!