När det gäller mat som serveras i verksamheter inom Skellefteå kommun, som finns det i dagsläget tre olika menyer – en för förskolan, en för skolan och en för äldreomsorgen. Nu jobbar Skellefteå kommun med att samordna alla dessa menyer till en gemensam.
– Det nuvarande systemet gör det väldigt komplicerat, både för de ätande gästerna att veta vad de serverar i de respektive köken, men det är också svårt att samordna inköp, säger Anna Nyström, projektledare för matsedelsprojektet på Skellefteå kommun.
Parallellt med arbetet med den nya menyn jobbas det också med ett nytt inköpsavtal för kommunen.
– Vi tänker att om vi gör en likvärdig meny, så kommer vi att få betydligt bättre produkter på avtalet, och det till en lägre kostnad. Och det är också dags att göra en uppfräschning av de menyer som vi redan i dag finns.
En av utmaningarna är att hitta maträtter som passar såväl små barn på förskola som äldre på boenden.
– Det serveras redan många likadana rätter i de olika verksamheterna, men i dag kanske de inte serveras på samma dagar. Sedan har vi vissa maträtter som bättre lämpar sig för de äldre och de kommer vi att fortsättningsvis att hålla till middagarna.
Som kanske pölsan?
– Pölsan hamnar på middag. Och kåldomarna och den stekta strömmingen. Men sedan är det många äldre som i dag äter skollunch, till exempel i Byske, Burträsk och Bureå, och där har införandet gått väldigt smidigt. Så vi kan inte se att skol- eller förskolematen inte är för de äldre. Det är kanske snarare svårare åt det andra hållet.
”En utmaning”
Just den här dagen så har kockar från olika verksamheter inom kommunen samlats i Baldergymnasiets kök för att få inspiration till mer miljövänlig mat. Tobias Bohman, kock på just Baldergymnasiet, gillar att få inspiration på hemmaplan.
– Det är väldigt roligt och intressant att få testa andra maträtter än man är van vid.
Tobias är med och arbetar fram den nya menyn.
– Det blir spännande att hitta mat som fungerar för alla åldrar.
Även Gerald Kwizera, kock på Anderstorpsgymnasiet, ska jobba med projektet.
– Det blir en utmaning att hitta rätter som funderar både på skola och inom äldreomsorgen. Men samtidigt – nu har de äldre börjat gilla hamburgare. Och klassiska maträtter, som kalops och köttgryta, det vill varken de äldre eller de yngre ha längre. Men det gäller att hitta en balans.
En bit bort
Det är tio kockar med ledaruppdrag som tillsammans och med hjälp av sina erfarenheter från sina egna kök tar fram recepten och rätter som ska serveras framöver. Sedan blir det ytterligare en process att skapa menyn.
– Det är ganska långt tills vi har en ny matsedel. Jag skulle kunna tänka mig terminstart 2020, någonstans efter sommaruppehållet, säger Anna Nyström.