Jobbar med väglösningar för att slippa trafikkaos

En smal stad, ökad befolkning och ett underdimensionerat vägnät. Dessutom ska en ny järnväg byggas mitt i allt. Hur ska Skellefteå klara av att växa utan att det blir kaos? Norran frågade planeringschef Lars Hedqvist vid Skellefteå kommun hur han ser på utmaningarna.

På en lång del av sträckan mellan Södra Tuvan och Skellefteå C är det trångt mellan vägen och den blivande Norrbotniabanan.

På en lång del av sträckan mellan Södra Tuvan och Skellefteå C är det trångt mellan vägen och den blivande Norrbotniabanan.

Foto: Lars Eriksson

Skellefteå2021-09-25 07:00

Planeringen för Norrbotniabanan går nu på högvarv. I samband med att järnvägsplanerna tillstyrks så sätter detaljplaneringen igång på sträckorna och sedan ska bygget upphandlas. Redan 2024 är planen att järnvägen ska börja byggas – oklart än vilken eller vilka delar det blir.

För sträckan från Södra Tuvan till Skellefteå C innebär bygget en stor utmaning när det gäller trafiken på väg 372 och väg 95. Samtidigt som trafiken förväntas öka på grund av Northvolt och andra etableringar längs sträckan ska banan byggas på ett förhållandevis smalt område, på sina håll nära bebyggelse, med allt vad det innebär med byggtrafik och upplag för material.

– Vi har begripit det här under lång tid och pratat med Trafikverket om det. Dilemmat är att vi har en samhällsstruktur som är byaaktig i grunden, där järnväg och vägar går ihop i ett centrum. Samtidigt är vi topografiskt placerade i en dalgång med en älv i mitten, vilket gör det jättesvårt att göra något nytt, säger Lars Hedqvist.

Hans uppfattning är att det som bromsat utvecklingen av vägnätet är att Trafikverket enbart jobbat med de delar de har finansiering för.

– Därför sker det nu så mycket arbete kring Norrbotniabanan. Detsamma gäller tyvärr inte vägsidan, säger han

undefined
Lars Hedqvist är glad att äntligen få gehör för behoven som finns i Skellefteå när det gäller infrastruktur.

På torsdagen meddelade regeringen att de ger Trafikverket i uppdrag att utreda förutsättningarna för att tidigarelägga redan beslutade infrastrukturinvesteringar i norr, med anledning av den utveckling som sker här.

– Ja, nu fattar regeringen det här. Vi har blivit bönhörda till slut. Nu ges Trafikverket ett tydligt uppdrag att studera behoven av infrastruktur i Västerbotten och vi ligger naturligtvis främst av berörda kommuner då vi förväntas få en mycket snabb befolknings- och trafikökning i Skellefteå.

Han betonar att det behöver göras stora förbättringar av vägsystemet för att det inte ska bli kaos i trafiken och för att det samtidigt ska gå bra att bygga järnvägen.

– Vi sitter och diskuterar detta med Trafikverket. Hittills har det handlat om enklare trafiklösningar, exempelvis förbättringar av kollektivtrafiken och gång- och cykelvägar. Men nu vi har hamnat därhän att sådana mindre åtgärder inte kommer att räcka. Vi måste titta på större lösningar och vi måste bygga något i närtid för att avlasta väg 95 och väg 372, för att också kunna bygga Norrbotniabanan, säger Lars Hedqvist.

Om två månader är det tänkt att förslagen på åtgärder ska presenteras. Men Lars Hedqvist törs inte sia om vilka lösningar de kommer att landa i. 

– Det är klart att det är kort om tid att få till detta. Från min horisont har vi sagt detta i många år, men först nu har vi fått respons och jag är förstås nöjd över att vi får respons.

Han påpekar att Norrbotniabanan ska stå klar om nio år och att det även kan gå att laborera med den tidsplanen. Samtidigt medger han att ombyggnationen av staden inte kommer att ske utan problem.

– Det finns ingen plats som kan växa som vi gör nu utan stora störningar. Det ska dessutom byggas en massa bostäder och andra anläggningar som behövs. Såklart blir det stora begränsningar.

– Samhället har ett önskemål om tillväxt och då får man ta vissa nackdelar med de fördelar som kommer med tillväxten, tillägger han.

Utredningsuppdraget

Enligt uppdraget kan det utmynna i ytterligare insatser på exempelvis E 4, Malmbanan och inlandsbanan i norra Sverige.

Regionernas behov ska styra.

Trafikverket ska även titta på förutsättningar för medfinansiering som ett sätt att påskynda och tidigarelägga investeringar.

Regeringen vill dessutom att de ser över om planeringsarbetet för infrastruktur kan påskyndas.

Uppdraget ska redovisas senast 22 november till regeringen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!