<div class="flowplayer-embed-container" style="position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width:100%;"><iframe style="position: absolute; top: 0; left:0; width: 100%; height: 100%;" src="//ljsp.lwcdn.com/api/video/embed.jsp?id=48e4ebf4-a6d1-4600-bb69-3342fec616cf&pi=a39adac5-4575-4f97-83be-bd78610d2069" frameborder="0" webkitAllowFullScreen mozallowfullscreen allowFullScreen allow="autoplay"></iframe></div>
Det är strålande väder när teamet anländer till Vitbergsbadet. I dag är det skräpplockning på agendan. Det syns att de är vana. På bara någon minut har alla skingrats i området och efter ytterligare fem minuter är det rent kring sopkorgar och i rabatter.
Mycket folk, mycket skräp, mycket att göra
Tre dagar i veckan kommer teamet hit till campingområdet. Arbetet utför de i samarbete med vaktmästaren, såväl sommar som vinter. På vintern handlar det om att skotta framför stugorna.
De sköter även äventyrsgolfbana. Det blir också en del skräpplockning vid skolor och skottning vid förskolor när inte support och lokaler hinner med.
I vintras var de på plats under SM-veckan och arbetade med att hålla rent och snyggt på området.
Joe Grenholm har jobbat fem år i vaktisteamet och trivs bra med arbetet.
– Det är roligt och jag gillar att vara utomhus, säger han.
SM-veckan var särskilt bra.
– Mycket folk, mycket skräp, mycket att göra. Jag fick se Kalla, en favorit, säger han.
Sprider glädje
När de inte är på campingområdet kör de mat till dagliga verksamheter, hjälper till med återvinning på boenden och arbetar med paketering åt företag.
– Det handlar om riktiga jobb och social träning. För företagen gäller det att våga släppa in enskilda personer eller grupper av personer med funktionsnedsättningar. De kan vara oroliga för att det innebär mycket jobb men vi följer med. Oftast upptäcker de att personerna är en resurs och glädjespridare, säger Leif Wennerlöf, arbetsledare för gruppen.
Han berättar att den dagliga verksamheten har närmare 20 olika verksamheter med olika inriktningar.
– Det gör att man kan byta om man blir less och vill prova på andra arbetsuppgifter. Om man blir mer självgående har man också möjlighet att få en individuell placering på ett företag. Då har man en handledare och stöd från daglig verksamhet via en arbetskonsulent, säger han.
Markus Hallbakken jobbar i teamet, men han har även arbetat två somrar själv på Vitbergsbadet med lite allt möjligt.
– Jag hoppas få jobba i sommar igen, säger han.
– Vi sätter upp mål för alla i teamet. Om man blir självgående skrivs man ut från LSS. Jag har en person i teamet nu som har som mål att få ett riktigt jobb, säger Leif Wennerlöf.