Fick ansvar för nattbemanningen – saknade körkort

Kollegan blev akut sjuk – då fick en ensam personal ansvar för nattbemanningen i hela kommundelen. Detta trots att personen saknade körkort. Nu har händelsen anmälts av en anställd, som är kritisk mot kommunens agerande.

En ensam anställd utan körkort fick ansvar för hela nattpatrullen i ett område. Nu har händelsen anmälts. Arkivbild.

En ensam anställd utan körkort fick ansvar för hela nattpatrullen i ett område. Nu har händelsen anmälts. Arkivbild.

Foto: Johanna Sandgren

Skellefteå2024-05-22 08:00

Det var natten den 22 april som ordinarie hemtjänstpersonal blev akut sjuk och tvingades avbryta sin tjänstgöring mitt i natten.

En anställd som gjorde sin första natt på jobbet blev då ensamt ansvarig. Nattpatrullen ansvarar för flera hundra vårdtagare och ska utföra närmare 20 fasta insatser varje natt – i en kommundel som till ytan är större än Stockholms län.

Men eftersom personen saknade körkort kunde hen inte ta sig ut till vårdtagare eller larmkunder och kunde alltså inte fullfölja sina arbetsuppgifter.

En ordinarie anställd blev akut utbeordrad för att täcka upp och nu har händelsen anmälts enligt lex Sarah, lagen som gör personalen skyldig att anmäla alla former av missförhållanden.

Anmälaren konstaterar att denna typ av händelse är mer "regel än undantag", och anser att kommunen har satt det i system att bemanna med outbildad personal.

Enligt anmälaren har det länge funnits vakanta tjänster i nattpatrullen som inte har utlysts, utan i stället tillsatts med kortvariga vikariat och timanställningar. Anmälaren hävdar också att kommunen bryter mot den lagstadgade dygnsvilan genom att bemanna med personal som redan jobbat dagtid.

Anmälaren skriver att detta har påpekats i flera års tid utan att något hänt.

Sonny Bergmark är verksamhetschef för hemtjänsten. Han säger att händelsen nu ska utredas, och att det är svårt säga så mycket mer i nuläget.

Är det vanligt att hemtjänstpersonal saknar körkort?

– Jag tror att de flesta tillsvidareanställda har körkort. Det kan eventuellt finnas undantag, som vi känt oss tvingade till, men generellt sett. 

Anmälaren hävdar också att ni satt i system att anställa outbildade.

– Det är anmälarens upplevelse och jag delar inte bilden. Vi följer arbetsrätten. Med det sagt är det ju utmanande för oss att rekrytera. 

Kan inte händelser som dessa få allvarliga konsekvenser för vårdtagarna?

– Det blir en sak som utredningen får titta på, om det behöver utredas. Men mig veterligen fick alla kunder sina besök denna gång. Det är alltid känsligt nattetid när personal faller bort, men det finns också en plan för hur olika områden kan stötta varandra då. 

– Skulle utredningen visa att vi brustit i något här, så får vi titta på det. Behöver vi förbättra rutiner så gör vi det, säger Sonny Bergmark. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!