Jättestor borrigg banar väg för Norrbotniabanan

Nu genomförs tester för att förstärka marken för Norrbotniabanan. Pelare av kalk och cement gjuts in i marken. ”Totalt sett kommer vi göra fyra olika pelare”, förklarar Fredrik Hermansson, projektledare Norrbotniabanan.

En 25 hög borrigg ska undersöka markförhållandena i Skellefteområdet inom Norrbotniabanan. Ett hål borras som fylls med kalk och cement.

En 25 hög borrigg ska undersöka markförhållandena i Skellefteområdet inom Norrbotniabanan. Ett hål borras som fylls med kalk och cement.

Foto: Roland S Lundström

Skellefteå2022-10-27 11:10

Bara dagarna efter att Trafikverket fastställt samtliga järnvägsplaner för Norrbotniabanan mellan Umeå och Skellefteå så påbörjas tester i Skellefteområdet.

– Att vi nu har fastställda järnvägsplaner för Norrbotniabanan hela vägen mellan Umeå och Skellefteå känns mycket bra. Det är en stor milstolpe efter många års viktigt arbete, säger Lars Bergdahl, projektchef för Norrbotniabanan, i ett pressmeddelande.

Järnvägsplanerna är en detaljerad beskrivning av hur järnvägen ska se ut och hur den ska byggas.

Trafikverket gör nu under tre dagar tester i Skellefteå. Den ska ge viktig information om markförhållandet. Bakgrunden är att Skellefteå stad vilar på gammal sjöbotten som är svår att bygga på. 

”Innan Norrbotniabanan kan byggas behöver marken förstärkas. Därför genomför vi nu tester med pelare av kalk och cement för att ge banan en stadigare grund”, skriver Trafikverket.

– Vi kommer testa en metod som går ut på att mark som har sämre stabilitet blandas med kalk och cement. Inbladningen skapar pelare, och gör marken mer stabil, förklarar Fredrik Hermansson.

Det är en 25 meter hög borrigg som kommer att var synlig i området. Den liknas av trafikverket som en stor motorisborr, fast mycket större. Först borrar man, sen trycker man ut blandningen av kalk och cement så att det blandas med marken. Kvar blir en pelare som ska härda. Slutligen provbelastar man pelaren för att se hur mycket den tål.

– Bygget av Norrbotniabanan är både komplext och omfattande. Ju mer vi vet om markförhållanden nu, desto mindre antaganden behöver vi göra i nästa projekteringsfas. Grundtanken är helt enkelt att vi ska få mer kunskap så vi projekterar rätt, och därmed får vi en bättre och billigare anläggning, berättar Fredrik Hermansson, i ett pressmeddelande.

När det gäller järnvägsplanerna så måste de vinna laga kraft innan arbetat kan fortsätta efter Dåva. Under en treveckorsperiod får de som är berörd av planerna möjlighet att överklaga beslutet. Om planerna överklagas går frågan vidare till regeringen, som fattar beslut i frågan.

– Arbetet med järnvägsplanerna har varit omfattande och det känns riktigt bra att vi har nått hit. Nu fortsätter vårt arbete med bygghandling och förberedande arbeten, säger Lars Bergdahl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!