”Jämställda styrelser presterar bättre än ojämställda”

Företag med jämställda styrelser presterar bättre än de som har ojämställda styrelser. Resultatet är oberoende av antalet anställda, bransch eller om företaget ingår i en koncern.

Malin Malmström, professor i entreprenörskap och innovation vid LTU, är ledamot av Almi Företagspartner Sveriges forskningsråd.

Malin Malmström, professor i entreprenörskap och innovation vid LTU, är ledamot av Almi Företagspartner Sveriges forskningsråd.

Foto: Foto: Tomas Bergman

Skellefteå2022-03-08 07:45

Det visar forskning av Malin Malmström, professor i entreprenörskap och innovation vid Luleå tekniska universitet.

Hon har flera gånger analyserat om företags ekonomiska prestationer skilde sig åt om företagen hade jämställda eller ojämställda styrelser. Första gången hon tittade på det handlade det om ett år, andra gången perioden 2016-2018. Resultaten blev desamma.

Endast 16 procent av företagen i Västerbotten som omsätter minst fem miljoner och/eller har minst fem anställda och minst två ordinarie styrelseledamöter har jämställda styrelser, enligt Almis granskning. Detta utifrån Jämställdhetsmyndighetens definition som är i spannet från 60 till 40 procent.

– Studien visar att företags ekonomiska prestationer över tid blir bättre när styrelsen är jämställd. Vi möter runt 10 000 företagare varje år och vi ser att det blir allt viktigare för företagen att ha med flera perspektiv i strategiska beslut, säger Fredric Genberg, vd Almi Nord i ett pressmeddelande.

Det är bara 38 procent av företagen i Västerbotten som har minst en kvinna i styrelsen. Av det totala antalet ledamöter i bolagsstyrelser är 19 procent kvinnor. När den första kartläggningen genomfördes 2013 var motsvarande siffror 34 respektive 15 procent.

Almi är ett statligt ägt bolag var syfte är att skapa tillväxt och förnyelse i näringslivet genom finansiering och rådgivning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!