”Jag skulle inte heller vilja jobba med den lönen”

Socialnämndens ordförande Iosif Karambotis (S) tycker att lönen för undersköterskor är oacceptabel, men känner sig väldigt begränsad att påverka den. ”Det handlar om en statlig prioritering”, säger han.

Socialnämndens ordförande Iosif Karambotis.

Socialnämndens ordförande Iosif Karambotis.

Foto: Frida Öhman

Skellefteå2019-10-14 06:15
undefined
Socialnämndens ordförande Iosif Karambotis.

– Inom Skellefteå kommun arbetar väldigt många undersköterskor och om vi bara skulle höja lönen lite så skulle det ändå bli en väldigt stor kostnad totalt. Personalen är den största kostnaden vi har, säger Iosif Karambotis.

”Kompetensförsörjningen är vår största utmaning”

Han anser att socialnämndens stora utmaningar är att säkra kompetensförsörjningen, förbättra arbetsmiljön och arbeta mer med tillitsbaserad styrning.

– Kompetensförsörjningen är vår största utmaning. Vi jobbar med den genom att elever som gått omvårdnadsprogrammet direkt erbjuds en anställning och vi jobbar aktivt med att få in nyanlända på arbetsmarknaden. Vi ser det minst lika viktigt att behålla den befintliga personalen som att rekrytera ny. Vi behöver jobba ännu hårdare och mer aktivt med kompetensförsörjningen och för det behöver vi mer hjälp och stöd från staten, säger socialnämndens ordförande.

Effektiviserar genom digitalisering

Socialnämnden arbetar just nu med 34 olika digitaliseringsprojekt.

– Syftet är att frigöra tid och resurser, och att effektivisera verksamheten, säger han.

För att förbättra arbetsmiljön anser han att en tillitsbaserad styrning är viktig.

– Vi satsar på att ge personalen större ansvar och frihet att själva bestämma över sin arbetstid utifrån sina egna förutsättningar. En annan satsning vi gjort för att göra arbetet mer attraktivt och för att säkra kompetensförsörjningen är att erbjuda alla som är inlasade en tillsvidareanställning.

Sjuktalen ligger på 7.7 procent

För att få bukt med de höga sjuktalen för vårdpersonal inom Skellefteå kommun arbetar socialnämnden med att utbilda cheferna.

– Sjuktalen för vårdpersonal inom kommunen ligger på 7.7 procent, vilket är ganska högt. Vi satsar mycket på att utbilda cheferna för att de ska kunna ta hand om det, genom att de snabbt ska samtala med den anställda om vad sjukskrivningen beror på och hur de ska kunna göra något åt det, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!