"Inga problem med vintrarna – det var somrarna!"

Diamando "Mando" Burström Billias flytt från ett hektiskt Aten till ett stillsammare Skellefteå gav inte bara hennes son ett tryggare liv, hon kunde också förverkliga sin dröm om en egen restaurang.

Mando inne på Nordanågården Bistro. "Det har varit en livslång dröm att driva en egen restaurang"

Mando inne på Nordanågården Bistro. "Det har varit en livslång dröm att driva en egen restaurang"

Foto: Donna Richmond

Skellefteå2023-09-24 20:00

Man skulle kunna tro att det största problemet när man flyttar från Aten till Skellefteå är att hantera vintrarna. Men Mando Burström Billia går mot strömmen. Den 40-åriga nya ägaren och kökschefen på Nordanågården Bistro bekymrar sig inte över kylan.

– Man behöver bara ha rätt kläder. Det är också väldigt vackert här på vintern, säger hon. 

Sen kommer twisten.

– Men sommaren! Sommaren här är galen. Det blir inte mörkt. Första sommaren tror jag inte att jag sov mer än två timmar en endaste natt. Och det tog mig tre år att anpassa mig – både jag och min son hade såna sömnproblem. 

Jo, Mando är en person som går emot förväntningarna. Hon beskriver till exempel glatt sin mat i restaurangen som "fusion", ett ord de flesta kockar hatar. Men Mando omfamnar det. 

undefined
Mando inne på Nordanågården Bistro. "Det har varit en livslång dröm att driva en egen restaurang"

– Jag älskar grekisk mat med alla örter vi använder, men jag älskar också svensk mat. Jag ville göra en fusion mellan båda köken.

På frågan om varför hon flyttade till norra Sverige från Grekland förväntar man sig det vanliga svaret – kärleken. Och det var förvisso av kärlek, men inte till en pojk- eller flickvän, utan till sin son. 

– 2016 var Grekland ingen bra plats. Landet var i ekonomisk kollaps. Jag letade efter en lugnare plats med god livskvalitet och nånstans där det skulle vara bra för min son. Jag ville att han skulle få en bra utbildning och en trygg uppväxt, allt sånt man önskar sitt barn. Och jag hörde bra saker om Sverige av folk jag känner som varit där.

I något som Mando kallar "en konspiration av universum" upptäckte hon att svenska Arbetsförmedlingen annonserade efter kockar från andra länder. Inledningsvis trodde de att hon ville flytta till Stockholm, men Mando sökte efter ett stillsammare liv.

– Livet i Aten var kaotiskt. Jag ville inte bo i en ny stor stad, så jag sa nej till Stockholm. Men när Skellefteå dök upp kände jag "Ja, varför inte, vi kör!".

Mando är öppen med att flytten var skrämmande. 

– Var det läskigt? Ja, självklart! Det är som en chock för alla system. Man vet inte hur det nya landet fungerar, man förstår inte språket, allt är annorlunda. 

Även platsen där hon brukat känna sig hemma – köket – var annorlunda. 

– I Aten jobbade jag i ett mycket hektiskt storkök på ett femstjärnigt hotell, Divani Carneval. Det fanns separata avdelningar för alla olika saker, som frukost, kallskänk och varmt kök. Men här måste kocken ofta kunna hantera alla dessa saker själv. Och den svenska matlagningsstilen är annorlunda än den grekiska. Så det var en masa ny köksutrustning att lära sig, nya rätter, nya slags pannor, allt egentligen. 

undefined
Mando i köket. Att kunna uttrycka sig själv och gå in i sin egen kreativitet är en stor del av glädjen med att driva restaurang, säger hon.

Efter en period som kock på Scandic och Din Fest på Campus längtade Mando efter att starta en egen restaurang, och 2022 tog hon över Nordanågården och lanserade ett nytt koncept med influenser från Medelhavet.

– Det har varit en livslång dröm att driva min egen restaurang. En stor del av det är möjligheten att kunna uttrycka sig själv, att få gå in i sin egen kreativitet. Det var viktigt för mig. Men man måste också hantera de mentala och fysiska kraven som en sådan verksamhet ställer på en, och det var tufft. 

Utan stödet från sin man John hade det varit betydligt svårare, säger Mando. 

– Han var otrolig! Jag var orolig för min dåliga svenska och över all administration som skulle göras på ett nytt språk. Han sa "Jag ska hjälpa dig med allt sånt, men du måste göra det här, jag tror på dig".

18 månader senare serverar Mandos restaurang både lunch och middag, och erbjuder då och då vinprovningar. Tidigare i år utsågs hon till Årets Nyföretagare 2022 av Nyföretagarcentrum Skellefteå. Men den som förväntar sig en hårdnackad, tuff entreprenör när de först träffar Mando kommer att bli överraskade. Istället är hon mild, lågmäld och engagerande. Ännu ett exempel på att hon gärna går mot strömmen. Och hon gillar sin nya trygga hemstad.

– Vissa säger att Skellefteborna är kalla och distanserade, men det har definitivt INTE varit min erfarenhet. Jag upplever er som varma, ärliga och öppna. Men er ärlighet skrämmer mig fortfarande lite. Jag menar, att lämna din ytterdörr olåst är galet! Och lämna cyklar ute i trädgården! säger hon.

– Jag älskar att min son kan cykla till skolan på egen hand. Vilken fantastisk plats att bo på!

Den här texten publicerades ursprungligen på Norrans engelska sajt, norran.se/english

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!