– Jag måste erkänna att jag brukade kolla på filmklipp med folk som badade isvak och jag tänkte att de var galna, och nu när jag gjort det är jag själv en av de galna.
Jag pratar med Natalia Arrieta efter hennes språng ner i det isiga vattnet vid Kurjovikens havsmarina i Skelleftehamn.
I juni förra året flyttade Natalia med sin familj från Colombia till Kåge, efter att hennes man tackat ja till ett jobb som ingenjör på Northvolt.
– Min dotter och jag hade aldrig ens sett snö innan vi flyttade hit. Jag är från staden Barrancabermeja, där temperaturen under vintern pendlar mellan 25 och 35 grader, så isbad var en utmaning! Jag var lugn i vattnet och stolt över hur länge jag höll ut. Det var en unik upplevelse som påminde mig om att det går att klara vad som helst om man bara tror på sig själv, säger Natalia.
Natalia, tillsammans med omkring 25 andra befann sig på ett isbadsevent ordnat av Expats & Friends Association (EFA) i samarbete med Kurjoviken on Ice. Till eventet kom EFA-medlemmar från Bangladesh, USA, Venezuela, Turkiet, Colombia, Portugal, Indien, England och Nya Zeeland. För många var det första gången de isbadade, medan andra hade testat förr och var ivriga att slå sitt personbästa och klara kylan ytterligare några sekunder.
EFA:s ordförande Marina Georgescu berättar:
– Vi erbjuder isbad, så att människor kan uppleva aktiviteter som är unika för norra Sverige. Isbadandet började i Finland men har blivit populärt i Skellefteå. Vi vill att folk ska omfamna vintern, inte frukta kylan, och se den här säsongen som en tid för spännande nya upplevelser.
Marina var inte helt säker på att hon ville testa att bada isvak.
– "No way José", tänkte jag innan jag började överväga att testa det här. Jag var nyfiken, men osäker på om jag ville. Inte rädd, men orolig över vad som skulle hända med min kropp, hur jag skulle känna. När du går i vattnet får du en stickande känsla i kroppen som är väldigt härlig. Jag tyckte verkligen om det. Jag är förvånad att jag höll ut så länge i vattnet som jag gjorde.
Många av de som badade hade liknande reaktioner som Marina och blev överraskade när de väl kommit ner i vattnet och det inte var så kallt som de trodde.
Aylin Sogut och Linas Repcys, ett par från Turkiet respektive Litauen berättar:
– Det här är fjärde gången vi isbadar. En gång var det -14 grader och det fanns ingen bastu. Om det inte finns någon bastu måste du skynda dig att klä på dig direkt när du kommer upp ur vattnet, eftersom du inte kan känna dina fingertoppar, så du kämpar mot tiden. Om du har en bastu i närheten har du tur.
För Beytullah Efeyik från Turkiet som har bott i Skellefteå i 14 månader var det hans första försök. Han planerar att göra det igen innan han flyttar till Spanien om en månad. Han har ett tips till dom som funderar på att testa:
– Tänk inte för mycket innan du hoppar i vattnet och gå definitivt inte in i bastun först. Det gjorde jag och det fick jag ångra, säger Beytullah.
För Ponkumar Santhosh Elango från Indien, verkade det hjälpa att andas kontrollerat.
– Jag tror inte att jag tänkte på något speciellt när jag gick ner i vattnet. Det kändes faktiskt varmare i vattnet än i den kalla blåsten. När jag väl var i, var det riktigt avslappnande. Jag tror tricket är att vara lugn, fokusera på att ha kontroll över andningen och ta det långsamt. Det fungerade bra för mig, säger Ponkumar.
Han tillägger:
– Jag skulle definitivt rekommendera det till andra. Du vet aldrig om det är din grej förrän du testat själv. Till dom som har dålig blodcirkulation i händer och fötter skulle jag rekommendera speciella simhandskar och sockar. Jag hade sockar på mig andra gången jag doppade mig.
Många av isbadarna jag pratade med var entusiastiska över att snart få doppa sig och några doppade sig två gånger den här dagen.
Mattias Sjöstedt, som driver Kurjoviken on Ice, är på plats för att ha koll på säkerheten under eventet. Hans familj har sedan flera år en tradition att isbada på nyårsafton.
Enligt Mattias kan vinterbad bli något av en drog, eftersom du kan få en liten kick av att ta dig ner i vattnet och du känner dig glad och exalterad.
– Vintersim är inte alltid så kallt som du tror, särskilt inte med en bastu i närheten. Nyckeln är att slappna av och njuta, inte göra det till en tävling. Få människor lägger av efter ett dopp – de flesta fastnar för det och vill ha mer. Förra året hade vi en fantastisk vinter och vårt kallaste bad gjordes i 34 minusgrader av en tapper grupp från England!
Om du är nyfiken på att testa isbad kan du gå med i Facebookgruppen Vinterbad i Skellefteå, som badar varje vecka hela vintern. Om du hellre vill titta, se till att gå och se Dark & Cold Open Scandinavian Championship i vintersim vid Kurjovikens Marina i Skelleftehamn den 22-23 februari.
Vill du vara med i tävlingen? Registreringen är öppen till 10 februari. Registrera dig här.