Magnus Tjernström, platschef hos Atea i Skellefteå, konstaterar att bara en av tio mobiltelefoner i Sverige lämnas till återvinning och att 4 av 5 datorer fortfarande går att återanvända efter tre år. Tillverkningen av en enda dator står för samma koldioxidutsläpp som en enkelresa till Kina.
– Använd teknik trycks ofta ner i ett virrvarr av sladdar i en stor byrålåda eller kastas bland andra sopor utan eftertanke. Teknikprodukter som inte bara innehåller värdefulla metaller, utan dessutom är en av vår tids största möjligheter att vända klimathotet, säger han.
Magnus Tjernström menar att vi behöver ändra vår syn på värdet av våra it-produkter och vad som är definitionen av till exempel den bästa mobiltelefonen.
– Vad sägs om att den bästa it-produkten är den som har återanvänts flest gånger innan den hamnar på återvinningscentralen? Den allra största miljönyttan får vi nämligen av ett avfall som inte uppstår. Motgiftet heter alltså inte primärt återvinning utan återanvändning.
2018 skapade Atea 100 %-klubben, ett initiativ som syftar till att hjälpa svenska verksamheter att återanvända och återvinna sin it-utrustning. Idag har klubben närmare 500 medlemmar. Ett medlemskap är gratis, man behöver inte vara kund hos Atea, och genom nätverket får man stöd och råd att slutligen nå målet om 100 procent återtag. Eller somAteaockså kallar det; 1–1.
- 1-1 är det mål vi på Atea satt i vår koncerngemensamma hållbarhetsplan. Det innebär att 2030 ska vi ha ett 1-1 förhållande för våra produkter, det vill säga få tillbaka minst en it-produkt för varje såld enhet. På så sätt garanterar vi att it-branschen fortsätter att skapa en bättre framtid för kommande generationer, berättar Magnus.
Han har sett att det är få som vet hur stor skillnad det gör för miljön att lämna in sina produkter för återanvändning och, i sista vändan, återvinning.
– För varje använd dator vi får in från våra kunder sparar vi in samma energimängd som ett kylskåp slukar under tio års tid. Bland våra kunder här i Skellefteå är det Boliden och Northvolt som kommit längst i det här tänket, berättar Magnus.
Det han och alla medarbetare hos Atea arbetat med är att påverka sina kunder som tar i bruk nya produkter att lämna in den produkt som byts ut för återanvändning via deras tjänst Goitloop.
– Vi skickar alla produkter som vi får tillbaka till vår egen återanvändningscentral där de raderas på information och värderas efter skick. De allra flesta enheter kan återanvändas och resten återvinns. Efter varje loop får kunden tillbaka en summa pengar för de återanvända enheterna, samt en klimatrapport för de enheter som har återvunnits.
Förutom den här konsekventa satsningen på återanvändning jobbar man även mycket med interna insatser vilket också Financial Times lyfter i sin motivering till att Atea finns med på deras miljölista. Till exempel elektrifieringen av deras bilpark och att såväl kontor som datahallar ska drivas med 100 procent förnybar energi, ett mål som sattes 2015 och nåddes 2020. Atea nyttjar också sin position på marknaden för att påskynda it-industrins omställning till att bli klimatneutral och cirkulär.