Han tar över som ägare av Sjökrogen

Nu är det klart att irländaren Louis McMahon tar över som ägare av Kurjovikens Sjökrog. Detta efter att förra ägarna lämnat över stafettpinnen. ”Jag älskar platsen. Den påminner mig om hemma. Det spelar ingen roll om det är fint väder eller storm. Det är som en tavla med ett nytt motiv varje dag”, säger han.

Louis pappa och mamma öppnade en bar i början av 70-talet. Han har jobbat bakom en bardisk sedan han var liten.

Louis pappa och mamma öppnade en bar i början av 70-talet. Han har jobbat bakom en bardisk sedan han var liten.

Foto: Hampus Berglund Svensson

Skellefteå2023-04-16 18:00

– Mitt efternamn uttalas McMan och mitt förnamn som kungen, säger Louis McMahon och skrattar.

Solen skiner över havet utanför Skelleftehamn när Norran träffar Sjökrogens nya ägare. Louis är kock från början och berättar att krogägande finns i hans blod.

undefined
Louis kommer från början från en hamnby strax utanför Limmerick i Irland.
undefined
Louis pappa och mamma öppnade en bar i början av 70-talet. Han har jobbat bakom en bardisk sedan han var liten.

– Jag kommer från en liten hamnby utanför Limmerick som ligger vid vattnet. I början av 70-talet öppnade min mamma och pappa en pub. Så jag är uppväxt i den största klyschan som finns, en irländsk pub, säger han och skrattar till igen:

– Jag och mina fyra syskon har jobbat bakom baren så länge jag kan minnas.

Var det där du lärde dig att laga mat?

– Nej, det var genom kontakter pappa hade med andra restaurangleverantörer och hotell. Där började jag sommarjobba ganska tidigt. Jag har jobbat i Irland, Amsterdam och Kanada.

undefined
Louis flyttade till Skellefteå för kärlekens skull. Hans fru Suzanne McMahon kommer från Morö Backe och är delägare i krogen.

Louis flyttade till Skellefteå för kärlekens skull. Hans fru Suzanne McMahon kommer från Moröbacke. Hon ska även vara med som delägare av krogen.

– Det är en ganska tuff bransch med långa dagar. Jag ville att det skulle vara ett gemensamt beslut. Suzanne kommer kanske inte vara aktiv operativt utan istället vara aktiv bakom kulisserna, säger han.

undefined
Louis säger att han inte kommer att förändra mycket i hur Sjökrogen drivs utöver en uppdaterad look.

Innan han tog över som ägare har Louis varit verksamhetschef för både Sjökrogen och Kurjovikens bränneri och bryggeri. Det ska han även fortsatt vara, han tar dock inte över som ägare av bränneriet och bryggeriet. Vad krogen beträffar säger han att inte mycket kommer att förändras utöver en uppdaterad look.

– Vi kanske förändrar hur det ser ut här inne. Vi vill skapa ett rum i rummet samt dela upp utrymmet. Vi kanske tar hit lite material och tyg för att få en mysig känsla. Det är inte alla dagar som är soliga. Vi har en jättefin uteservering men sommaren är kort, säger han.

undefined
Louis är också verksamhetschef på Kurjovikens bränneri och bryggeri. Här visar han hur de förseglar sina flaskor med en tork och en gammal skivspelare.

Martin Åkeström och Mattias Richtmann, som tidigare ägde Sjökrogen, berättar att de valt att lämna över till Louis för att fokusera på annat.

– En restaurang måste förnyas så det var lämpligt tyckte vi. Vi har tidigare anställt Louis som verksamhetschef för bränneriet och bryggeriet. Vi hade andra saker vi ville lägga vår energi på så det kändes naturligt. Nu måste Louis få köra på sitt eget vis och vi tror att han kommer att göra det skitbra, säger Martin Åkeström.

undefined
Havet utanför Skelleftehamn påminner Louis om hemlandet Irland.
undefined
Louis är kock från början och har jobbat i Amsterdam, Kanada och Irland.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!