ME:s utbildningscenter höll tidigare till i lokaler på Plåtvägen på Hammarängens industriområde som de då delade med Anderstorpsgymnasiets transport- och fordonsprogram. Vid årsskiftet flyttade ME-skolan in i de lokaler på Verkstadsvägen där företaget Staffare tidigare höll till.
– Lokalerna har byggts om en hel del men verkstaden har vi behållit, berättar Johanna Smitt, rektor på Anderstorpsgymnasiet.
Förutom de nya lokalerna använder ME-skolan ett övningsområde på tre hektar som ligger alldeles i närheten. Detta delar man med fordons- och transportprogrammet.
Det var hösten 2018 som Anderstorpsgymnasiet inledde samarbetet med bransch- och arbetsgivarorganisationen Maskinentreprenörerna via ME-skolan. Då sjösattes den nya gymnasieinriktningen anläggningsfordon inom bygg- och anläggningsprogrammet. För Anderstorpsgymnasiet blev detta ett sätt att ytterligare förbättra kvaliteten på utbildningen. Genom ME-skolan har man nämligen ett samarbete med Caterpillar som ger tillgång till de allra nyaste anläggningsmaskinerna. Dessa maskiner byts ut vart tredje år.
Skellefteå kommun är fortfarande huvudman för utbildningen och ansvarar också för utbildningens gymnasiegemensamma ämnen.
– Det finns en enormt stor efterfrågan på maskinförare i norra Sverige, inte minst med tanke på de enorma investeringarna inom infrastruktur- och byggprojekt som ska genomföras under de närmaste tio åren, säger Lorents Burman.
Detta samtidigt som det pågår ett generationsskifte med stora grupper som är på väg in i pension.
ME-skolans utbildningscenter är idag etablerade på nio orter, där Skellefteå är den enda i norra Sverige. Här drivs förutom gymnasieutbildningen även utbildningar genom den kommunala vuxenutbildningen. Dessutom erbjuder ME-skolan företagsanpassade kurser inom de flesta områden för de som arbetar i branschen.
Johan Holmgren och Albin Johansson är två av eleverna som går tredje och sista året på maskinförarutbildningen.
– Det blev jättebra med de nya lokalerna. Nu slipper vi trängas så mycket, konstaterar Johan Holmgren.
Både han och Albin har redan fått förfrågningar från företag som vill anställa dem.
– Vi har mycket praktik och om man gör bra ifrån sig där så finns goda möjligheter till jobb, konstaterar Albin.
Att de har tillgång till det allra senaste när det gäller anläggningsmaskiner tycker han och Johan är en av de viktigaste fördelarna med ME-skolan.
– Det underlättar att vi direkt kan komma igång när vi sedan ger oss ut i arbetslivet, avslutar Johan Holmgren som själv är mest intresserad av att börja köra grävmaskin.