Investeringar i vården mycket dyrare

Enskilda investeringsprojekt har spruckit rejält för Region Västerbotten. Nu har orsakerna analyserats i en rapport. ”Vi kan lära av det framåt”, säger regionrådet Peter Olofsson (S).

Det investeras mer än på länge på Skellefteå lasarett och några projekt har blivit dyrare än beräknat.

Det investeras mer än på länge på Skellefteå lasarett och några projekt har blivit dyrare än beräknat.

Foto: Lars Eriksson

Skellefteå2020-03-13 15:00
undefined
Det investeras mer än på länge på Skellefteå lasarett och några projekt har blivit dyrare än beräknat.

Under åren 2015 till 2019 genomfördes 740 investeringsprojekt i regionen. Notan landade på 3,7 miljarder kronor och sammanlagt avvek investeringarna med fyra procent mot budget.

Men Region Västerbotten har granskat projekten på detaljnivå och hittat enskilda projekt som sammantaget avvikit med 18,5 procent, vilket är 147 miljoner kronor.

Orsakerna till avvikelserna är flera. En stor avvikelse har uppstått när man totalrenoverade byggnader på NUS under pågående vårdverksamhet. Där skulle man göra en vädertätning för sex miljoner kronor men notan landade på 62 miljoner kronor. Anledningen till att det blev dyrt beror på att det är ”otrampad mark” att renovera trots full drift.

– Det är komplext att bygga i befintlig verksamhet. Bygger vi ett nytt hus vet vi ganska väl vad det innebär. Det är svårare när det ska pågå verksamhet samtidigt dygnet runt alla dagar samtidigt som man bygger. Kanske har man tagit för lätt på det tidigare. Det är något vi kan dra lärdom av, säger Peter Olofsson.

Upptäckt av asbest och icke korrekt utförda tidigare byggnationer har också ökat kostnaderna.

Men det har även brustit i budgetarbete och beslutsordning, resurser för ekonomisk uppföljning, redovisning av aktuell prognos och utfall och underlag inför beslut.

I huvudsak är det projekt på NUS som blivit dyrare än beräknat. Norran har tidigare berättat att ett takbyte vid Skellefteå lasarett blev dyrare då det tidigare inte var byggt enligt ritningarna. Det handlar också om handikappanpassning vid centralentrén som inte räknats in i projektet. Sammanlagt blev fördyringen drygt fem miljoner kronor. Ett pågående ventilationsprojekt väntas också bli ett par miljoner dyrare

Sedan 2018 har regionen jobbat för att få till en säkrare process kring investeringarna och planerar också att göra ännu fler åtgärder. Det handlar bland annat om mer resurser till att hålla koll på ekonomin i projekt, tätare rapportering av prognoser och att skapa bättre beslutsunderlag

Det finns planer på investeringar för 2,1 miljarder kronor i Region Västerbotten 2020–2022. Sammanlagt handlar det om 300 projekt. När det gäller redan pågående projekt behövs ytterligare 366 miljoner kronor eller drygt tolv procent jämfört med budget. Men det ska inte behövas någon utökning av ramen, enligt rapporten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!