På slutkonferensen, som genomfördes i onsdags på Stadshotellet, presenterade de deltagande kommunerna sina erfarenheter kring projektet och de berättade också om hur utbildningen, som fritt kan laddas ner från nätet, ska användas hos dem.
– Även om det är ett självinstruerande material har vi erbjudit oss att vägleda alla kommuner i Norr- och Västerbotten i hur de kan nyttja det. Först ut är Arvidsjaur som nappat på detta, berättar Kicki Krane, näringslivsutvecklare vid Skellefteå kommun.
Hon poängterar att utbildningen, som omfattar sex avsnitt, också passar bra att användas av små och medelstora företag.
– Förutom on-line-versionen finns det även en klassrumsversion att ladda hem för den som önskar det, säger Eva Kinnvall, avdelningschef miljö- och hälsa vid Skellefteå kommun, som tillsammans med Kicki Krane, Gustaf Ulander, Anders Mellberg och Jenny Holmberg utgjort Skellefteås team i projektet.
Anledningen till att det två-åriga projektet, som finansierats av Erasmusprogrammet, genomförs är bristen på arbetskraft och kompetensbristen som finns i Europa. I utbildningen fokuseras på hur man kan stärka den inkluderande dimensionen i HR-policys som stödjer mångfald, jämställdhet och icke-diskriminering på arbetsmarknaden.
Efter konferensen hann deltagarna även med att åka till Lövånger där Michael Pattersson och Ann Kristin Grahn berättade om hur man arbetat med integrationsfrågorna där. Ett besök på Bjuröklubb gjordes också i samband med den turen. Dessutom hälsade deltagarna på hos Urkraft och T2 i Skellefteå.