Insatschefen efter branden: "Konstruktionen en känd utmaning"

Fastigheten som brann ner till marken på Hedensbyn i helgen var en så kallad modulbyggnad. Insatschef Daniel Haarala säger att konstruktionen är en möjlig anledning till att elden spred sig snabbt. Byggnaden hade tidigare fått synpunkter om brandrisker från räddningstjänsten att åtgärda, vilket ska ha gjorts under fjolåret.

Det var ett så kallat modulbygge som brann ner till grunden i Hedensbyn i helgen.

Det var ett så kallat modulbygge som brann ner till grunden i Hedensbyn i helgen.

Foto: Christoffer Åhlund

Skellefteå2024-09-16 20:30

Daniel Haarala från räddningstjänsten var insatschef under branden. Han säger att modulbyggnader är svåra att bygga brandsäkra.  

– Det är en känd utmaning i Sverige med den här byggnadskonstruktionen och uppmärksammat i branschen att det brunnit i liknande fastigheter tidigare, säger han.

undefined
Daniel Haarala var insatschef under söndagens stora brand på Hedensbyn.

– De är för det första byggda i trä, ett brännbart material. Sedan krävs det också en viss teknik för att få ihop dessa moduler så att det inte bildas luftspalter i utrymmena mellan bodarna, säger Daniel Haarala.

Han förtydligar att en fullständig utredning av orsaken till branden på Hedensbyn i helgen inte är gjord, och att det nu är polisens jobb att utreda brandorsaken.

Fördelen med en modulkonstruktion, säger Daniel Haarala, är att utrymningsvägen är i direkt anslutning till utomhusmiljön, vilket gynnar evakueringsarbetet.

– Det är antagligen en anledning till att det inte blev värre personskador efter helgens brand, säger han.

Bygget av det specifika lägenhetshuset på Hedensbyn inleddes för två år sedan och har varit i bruk i cirka ett år. Räddningstjänsten har varit inblandade i processen för att godkänna fastigheten ur ett brandsäkert perspektiv. 

– Vi har varit ute på besök under tiden och uppmanat om åtgärder under tidens gång, säger han.

Daniel Haarala berättar att det inte är lika vanligt att bygga modulhus med tre våningar som det är med två, vilket var något som de hade synpunkter om i den tidiga processen med att få byggnaden godkänd. 

Synpunkterna har dels handlat om åtgärder som behövt göras på fasaden, med brandsäker färg, och dels om att de två fastigheterna på platsen var belagda så tätt intill varandra.

Den senaste synpunkten från räddningstjänsten åtgärdades av det aktuella företaget Northhome i oktober 2023, och hela fastigheten godkändes då för att tas i bruk.

– Det är åtgärdat enligt de instruktioner som funnits, säger Mikael Granström från Northhome.

Han säger också att företaget anlitat en brandskyddskonsult utöver räddningstjänsten innan inflyttning för att se över brandsäkerheten på byggnaden. 

Företaget hade god tro till sin brandsäkerhet innan helgens stora brand, enligt honom.

– Det är en katastrof och inget annat. I all bedrövelse måste vi ändå glädjas åt att ingen gjort sig riktigt illa, säger han.

Han berättar att de boende som befann sig i byggnaden kunde komma till ett nytt boende en timme efter de evakuerats. Måndagen har bland annat ägnats åt att försöka lösa allt praktiskt kring de som bodde i husets tillhörigheter.

Mikael Granlund vill inte kommentera vad han tror kan ha orsakat branden utan hänvisar till polisens och räddningstjänstens utredning.

Några av de som bodde i lägenheten är anställda på Northvolt. Kommunikationschefen Matti Kataja skriver i ett mejl till Norran:

"Det stämmer att vi har medarbetare som är berörda och vi har stöttat dem aktivt på olika sätt under helgen och det gör vi även fortsatt. Fastighetsägaren har ordnat tillfälliga bostäder till de berörda".

Rättelse

Ingen person misstänks för brott:

Norran har tidigare gått ut med information om att en person ska vara misstänkt för brott med anledning av branden. Det stämmer inte. 

På måndagsmorgonen meddelade polisen att det inte finns någon misstänkt i ärendet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!