Ingen höjdare att bli avlyssnad av sin dammsugare

Informationssäkerhet är ett allt hetare ämne hos företag och organisationer. Under pandemin har många arbetat hemma och här har det varit si och så med säkerheten och nu när många fortsätter att delvis jobba hemifrån kvarstår problemet. Återbruk av datorer är en annan fråga som It-branschen fokuserar på.

Magnus Tjernström och Emil Molin från Atea Skellefteå i sampråk.

Magnus Tjernström och Emil Molin från Atea Skellefteå i sampråk.

Foto: Lars Westerlund

Skellefteå2021-11-26 12:00

På eventurnén Atea It-Arena, som också landade i Skellefteå, var det ett flertal föredragshållare och utställare som lyfte frågan om informationssäkerhet. Emil Molin, It-säkerhetskonsult vid Atea i Skellefteå, har märkt att intresset för den här frågan ökat markant under pandemin. Själv rekryterades han i mars till sitt nya jobb efter att tidigare ha arbetat inom Försvarsmakten i Stockholm som it-säkerhetschef. 

– Jag kommer ursprungligen från Skellefteå så det kändes mycket bra att komma hem igen och det finns mycket att göra när det gäller It-säkerhet häruppe, säger Emil.

undefined
Det är fullt möjligt att avlyssna jobbmöten med hjälp av en robotdammsugare.

Han konstaterar att om man ska jobba hemifrån ska man se upp med hur öppen man är mot omvärlden.

– Det gäller att undersöka vilka nätverk man nyttjar och vilka routrar som används. Ofta är det just via routrarna som det sker intrång. Vi är duktiga på att uppdatera våra datorer men inte alls lika bra på att uppdatera routrarna, berättar Emil Molin.

Han konstaterar att det till exempel är fullt möjligt att avlyssna jobbmöten med hjälp av en robotdammsugare.

– Det gäller att utrusta hemarbetsplatsen med bra säkerhetsmekanismer och utbilda medarbetarna som arbetar hemifrån kring säkerhetstänk.

undefined
"Vi är duktiga på att uppdatera våra datorer men inte alls lika bra på att uppdatera routrarna", berättar Emil Molin.

Att uppdatera sina produkter är en grund i säkerhetsarbetet liksom att stänga av sina enheter när de inte används. Många IOT-enheter har fjärrsökningsfunktioner som ska aktiveras för att åtgärda fel. Detta kan missbrukas liksom standardlösenord som det är ganska enkelt för hackers att klura ut. Det har också visat sig finnas säkerhetsluckor i de videokonferensapplikationer som nu används.

– Illvilliga hackers vet att hemmaarenan inte har den säkerhetsnivå som organisationerna själva sätter upp, säger Emil. 

Han konstaterar att många arbetsgivare inte tagit fram några klara riktlinjer för vilken uppkoppling som gäller mellan bostaden och arbetsgivarens It-miljö. 

undefined
Magnus Tjernström och Emil Molin som arbetar hos Atea i Skellefteå.

– Det handlar främst vilka krav som ska ställas på hemmanätverket. Medarbetaren bör veta vad som gäller men då måste det ju först finnas riktlinjer för detta, konstaterar Emil Molin.

På Atea It-arena pratades det också en hel del om nödvändigheten att på ett bättre sätt än idag återanvända datorer. Magnus Tjernström, platschef hos Atea i Skellefteå, berättar att bara en av tio mobiltelefoner i Sverige lämnas till in för återbruk eller återvinning och att 4 av 5 datorer fortfarande går att återanvända efter tre år.

undefined
"Av de stora mängder it-produkter som Atea säljer så får vi idag tillbaka alldeles för få som kan återbrukas eller återvinnas. Vi har nu satt som mål att den siffran vara 100 procent", säger Magnus Tjernström.

– Av de stora mängder it-produkter som Atea säljer så får vi idag tillbaka alldeles för få som kan återbrukas eller återvinnas. Vi har nu satt som mål att den siffran vara 100 procent. Det innebär att 2030 ska vi ha ett 1-1 förhållande för sina produkter, det vill säga få tillbaka minst en it-produkt för varje såld enhet. Men detta, är inget vi kan åstadkomma på egen hand och därför uppmuntrar vi alla privata och offentliga verksamheter i Skellefteå att haka på vårt 1-1 mål. Det ska vara lika naturligt som att panta sina tomburkar, säger Magnus Tjernström.

Atea har utvecklat en tjänst som kallas Goitloop där alla produkter som de får tillbaka från sina kunder skickas till Ateas återanvändningscentral där de raderas på information och värderas efter skick. De allra flesta enheter kan återanvändas och resten återvinns. 

Hackare

Begreppet hackare eller hacker har använts i tre olika betydelser. Dessa är: hängiven och duktig datortekniker, person som utnyttjar sina kunskaper för att bryta sig in i datorsystem, programmerare vars verksamhet är oprofessionell och osystematisk.

Källa: Wikipedia

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!