Ingen grovavfallsinsamling i Skellefteå centralort

Skellefteå kommun har i år inte hittat någon entreprenör som kunnat motsvara de krav som är ställda för grovavfallsinsamlingen. Detta innebär att ytterområdena får fortsatt insamling, medan stadens centralort med omnejd inte längre får det.

På Skellefteå kommuns hemsida finns denna bild som tydligt visar vilka områden som kommer få grovavfallsinsamling, samt vilka som inte kommer få under 2021.

På Skellefteå kommuns hemsida finns denna bild som tydligt visar vilka områden som kommer få grovavfallsinsamling, samt vilka som inte kommer få under 2021.

Foto: Skellefteå Kommun

Skellefteå2021-04-09 06:15

Efter avslutat avtal och ny genomförd upphandling under vintern fanns det inte någon entreprenör som kunde genomföra insamlingen av grovavfall i centralorten med omnejd. Detta medför förändringar jämfört med föregående år. 

– Vi utför upphandlingar enligt lagkrav, lagen om offentlig upphandling. Det vill säga att entreprenören måste uppfylla särskilda miljökrav, bland annat på rätt typer av fordon och att sorteringen sker på rätt sätt. Vi fick vi då ingen som uppfyllde de ställda kraven, säger Agneta Lantto Forsgren, verksamhetschef avfall, Skellefteå kommun.

undefined
På Skellefteå kommuns hemsida finns denna bild som tydligt visar vilka områden som kommer få grovavfallsinsamling, samt vilka som inte kommer få under 2021.

Skelleftebor har reagerat och hört av sig med frågor rörande hur de nu ska gå tillväga för att slänga sitt grovavfall, men också med funderingar kring miljöaspekten. Kommer detta leda till att människor lämnar sitt avfall på andra platser där det ej hör hemma?

– Att slänga avfallet i miljön och i naturen är inte tillåtet. Risken att avfallet ska hamna i miljön förstår jag inte, sådant slänger man inte där. De argumenten känns märkliga för mig, då det både är olagligt och straffbart. Vi försöker fokusera på hållbara lösningar, säger Agneta Lantto Forsgren.

Det finns redan idag andra lösningar för att bli av med sitt grovavfall. Ett populärt alternativ är ÅVC-kort som nu finns på återvinningscentralerna i Bureå, Burträsk och Jörn. Under året ska det även ges möjlighet till ÅVC-kort i Ursviken och i Byske. 

– Det vi har sett är att vi lyckats med ÅVC-kort i Bureå, där man med hjälp av körkortet kan få tillgång till återvinningscentralen på obemannad tid, söndag till torsdag mellan klockan 07.00-22.00. Vi arbetar för fullt och hoppas vara klara med ÅVC-korten i Ursviken och i Byske så fort som möjligt, förhoppningsvis i slutet av augusti, säger Agneta Lantto Forsgren.

Mot en avgift kan man redan idag även beställa hämtning av Skellefteå kommun, då gäller ett pris på 250 kronor per kubik, vilket också är den minsta kubik man kan skicka. Med vitvaror gäller 250 kronor styck, och allt grovavfall ska märkas upp och sorteras innan det ställs ut. En annan lösning är att beställa hämtning via Solkraft Rondellen mot en avgift i samband med att de hämtar återbruk, som möbler och dylikt. 

Det nuvarande kontraktet kommunen har med entreprenören som hämtar grovavfall i Skellefteås ytterområden, löper ut hösten 2023. 

– Under denna period får vi tid att utvärdera och fundera över vilken lösning vi ska tillämpa inför framtiden. Tanken är att vi ska hitta en helhetslösning. Det är något som i slutänden är ett politiskt beslut, säger hon.

undefined
Bilbatterier och andra motordelar är inte tillåtet att skicka med kommunen.

Ett annat sätt att göra sig av med elektronikavfall, är att vända sig till butiker som säljer elektronikprodukter, som har skyldighet att ta emot. Större sådana butiker tar emot all konsumentelektronik som är mindre än 25 centimeter. Mindre elavfall, som inte är lysrör och batterier, kan lämnas på El:in-skåp som är uppställda på Stora Coop, Ica Maxi och Ica Kvantum. 

Hon förstår att det blir omständligare för människor som inte har tillgång till bil.

– Blir det totalpanik kanske grannen, familj eller någon vän kan ställa upp så länge, säger Agneta Lantto Forsgren.

Grovavfallsinsamlingen i ytterområden börjar vecka 16, håll koll på kommunens hemsida när det blir aktuellt i ditt område.

Vad får du skicka?

Kyl- och frysmöbler (hushållsmodeller)

Metallavfall som cyklar, utegrillar, snöskyfflar med mera.

Deponirest som köksporslin, dricksglas, möbler och husgeråd av blandmaterial med mera. 

Brännbart avfall som trasmattor, kläder, brännbara möbler med mera.

El-avfall som tv, radio, småapparater, spisar, tvätt-, diskmaskiner, köksfläktar, datorer, skärmar, glödlampor, lågenergilampor.

Se Skellefteå kommuns hemsida för mer information.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!